Barselona daje ime stadionu po Johanu Krojfu

Fudbal 25. mar. 201714:20 > 14:21
Podeli:
Izvor: Alex Caparros/Getty Images

Fudbalski klub Barselona odaće počast legendarnom fudbaleru i treneru Johanu Krojfu time što će jednom od svojih stadiona dati ime po njemu, a takođe će biti izgrađena i njegova statua na „Kamp Nou“.

Katalonski klub planira da preseli „Mini estadi“, dom B tima, a povremeno i ženskog tima, na svoj trenerski kompleks, a predsednik Đosep Marija Bartomeu je najavio da će novi stadion biti biti poznat kao „Estadi Johan Krojf“.

„Krojf je srušio barijere, bio je čovek koji nas je naterao da podignemo glave i uvidimo da ništa nije nemoguće“, rekao je Bartomeu dan posle prve godišnjice Krojfove smrti, „Njegova smrt predstavlja veliki gubitak, ne samo za sve one koji imaju veze sa Barselonom, već za sve koji vole fudbal“.

Krojf, koji je preminuo od raka pluća 25. marta prošle godine u 69. godini, u Barselonu je stigao iz Ajaksa 1973. godine. U svojoj prvoj sezoni je pomogao timu da osvoji prvu titulu posle 14 godina posta, a u katalonskom klubu se zadržao do 1978. godine.

Holanđanina mnogi smatraju tvorcem moderne Barselone, a pod njegovim vođstvom klub je osvojio prvi evropski trofej – Kup evropskih šampiona 1992. godine. Krojf je stvorio stil igre koji su potom pokušali da imitiraju mnogi treneri.

Bartomeu je, takođe, otkrio planove da poseban deo Barseloninog muzeja bude posvećen Krojfu. Krojfov sin Đordi, nekadašnji fudbaler Barselone, najavio je da će njegova porodica donirati stare dresove njegovog oca, kao i „Zlatnu loptu“ koju je osvojio 1974. godine muzeju.

Potpredsednik Barselone Đordi Kardoner otkrio je da je klub tražio i od Gradske skupštine da jedna od ulica u blizini „Kamp Noua“ dobije naziv po legendarnom Holanđaninu.