Mario Žardel: Nekada Ronaldov junak, danas zavisnik

Fudbal 25. dec 201421:24 > 21:25
Izvor: Getty Images, Michael Steele

Brazilac Mario Žardel je nekada bio jedan od najboljih fudbalera, od njega se krajem dvadesetog veka očekivalo mnogo, međutim, ubrzo su krenule nevolje i ovaj igrač je otišao stranputicom

Danas je zavisnik od kokaina i redovno posećuje psihijatra.

Žardel je 1991. godine došao u Vasko da Gamu, gde je proveo četiri godine. Karijeru je nastavio u Gremiju, za koji je igrao godinu dana. Sa klubom je 1995. osvojio Kopa Libertadores, i ubrzo je postao legenda ekipe. 

Sezonu kasnije, Brazilac je otišao u Porto gde se iskazao kao jedan od najubojitijih i najefikasnijih napadača koji igraju u Evropi. Žardel je igrajući za Porto, Galatasaraj i Sporting postigao 266 golova u 274 utakmice. Impresivan učinak nekad izvanrednog igrača. Međutim, ubrzo je san počeo da se pretvara u košmar, a sve je počelo 2002. godine, kada nije nastupio na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Žardel je počeo da koristi kokain, što ga je odvelo na samo dno. Danas ide kod  psihijatra, i vodi veliku bitku saovim porokom.

Kokain je počeo da uzima nakon očeve smrti, i problema koje je majka imala sa alkoholom. Posle 2004. i sloma u trećoj sezoni u Sportingu iz Lisabona, počeo je raskalašeno da se ponaša. Obilazio je noćne klubove, trošio zarađeni novac, i 2012. godine se povukao iz fudbala.

Danas se Brazilac, osim borbe sa zavisnošću bavi lokalnom politikom. Treba reći da je Kristijano Ronaldo nekada, još kao junior Sportinga, nosio Žardelov dres. Sanjao je da jednog dana igra baš kao svoj brazilski junak. Ronaldo je bio u vezi i sa Žardelovom mlađom sestrom Jordanom.