Mateus: Borusija Dortmund VS "Limenke"

Fudbal 03. feb 201718:18 > 18:19
Podeli:
Izvor: Getty Images, Ronny Hartmann

Lotar Mateus je u kolumni koju piše za nemački „Sport Bild“ napravio analizu Borusije iz Dortmunda pred predstojeći meč sa RB Lajpcigom, koji se igra u subotu u 18.30.

„Ono što se u poslednje vreme događa u Dortmundu me malo podseća na Bajern. Ali ne na aktuelnog prvaka Bajern, već na FK Holivud. Noćni život Obemajanga, Rojsov skandal sa vozačkom dozvolom, diskusije o „Geceovoj klupi“ i debate o Tuhelu i rukovodstvu – nemir koji vlada u klubu je očigledan.

Pored svega navedenog, Borusiju treba da interesuje samo jedno: zašto je drugi najmoćniji klub Bundeslige 11 poena iza kluba koji se tek popeo u prvu ligu – RB Lajpciga?

Kada bacim pogled na tabelu,mislim da će se utakmica između BVB-a i „kluba koji reklamira limenke“, kako ga je Vacke jednom nazvao, završiti u korist Lajpciga.

Što se mene tiče, prva dva mesta na tebi su rezervisana za Bajern i Lajpcig.

Izvor : Getty Images

Ipak, s obzirom na kadar koji ima Borusija, mislim da je za njih prioritet da se nađu na trećem mestu i da uđu u Ligu Šampiona. To je dužnost vicešampiona, koji je, pod Tuhelovim vođstvom, odigrao sjajnu sezonu prošle godine.

Razumem da Tuhel nije oduševljen odlaskom Matsa Humelsa, Henriha Mhitarijana i
Ilkaja Gindogana, koji su bili ključni igrači ekipe. Ali u to da u Dortmundu nisu imali druge dobre igrače, koji bi nasledili uloge ovih koji su otišli, ne verujem. Sokratis, Šmelcer i Pišček se osećaju kao da su u klubu već 100 godina. Rojs, Širle, Gece i Kastro su iskusni igrači Bundeslige. Na njima je da sada preuzmu odgovornost.

Za šta je ovaj tim sposoban, pokazalo se u Ligi Šampiona, gde su, pre Reala, bili neporaženi lider u grupi. Dok su ovde vrlo skoncentrisano i predano igrali, u Bundesligi im je nedostajala ta odlučnost i usredsređenost. Jedan Obemajang može da napavi razliku, ukoliko ga saigrači dovoljno podrže u tome“, piše bivši trener Partizana.