Počinje SP za klubove u Japanu

Fudbal 08. dec. 201610:36 > 10:39
Podeli:
Izvor: AFP/FABRICE COFFRINI

Svetsko prvenstvo za klubove pod pokroviteljstvom FIFE, biće na programu od 8. do 18. decembra. Po osmi put, Japan će biti zemlja u kojoj će se najbolji klubovi svojih kontinenata takmičiti za titulu, a poslednja dva osvajača bili su španski velikani Real Madrid i Barselona.

Indija je tokom 2014. godine bila pretendent da organizuje ovo takmičenje, ali je u toku iste godine kandidatura povučena. Sedam klubova odmeravaće snage na „Suita“ stadionu u Osaki i na „Internacionalnom“ stadionu u Jokohami.

Učestvovaće Real iz Madrida, kao aktuelni šampion Evrope, zatim kolumbijski Atletiko Nacional, Jeonbuk Motors iz Južne Koreje, južnoafrički Mamelodi Sandauns, Klub Amerika i Meksika i Ouklend kao predstavnik Okeanije.

Novozelanđani će u prvoj utakmici morati da se suprotstave novom šampionu Japana, Kašima Antlersima u jubilarnij 100. utakmici ovog takmičenja, a pobednik ovog meča će na megdan Mamelodiju u ¼ finalu. Jeonbuk Motors će igrati protiv meksičke Amerike u drugom ¼ finalom duelu, a ishode tih utakmica čekaće Real i Atletiko Nasional, koji imaju obezbeđena mesta u ½ finalu.

Ovo će biti 13. izdanje svetskog kupa, koje se u jednom periodu nije održavalo uglavnom zbog loše situacije sa sponzorima. Do sada je učestvovalo 55 različitih ekipa, 8 puta osvajači su bili evropski klubovi, a od toga polovina trofeja otišla je u vitrine Reala i Barselone.