"Čape teror" – Raj je dobio nove šampione

Fudbal 03. dec. 201614:20 > 14:39
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Gustavo Garello

Bajkovita priča brazilskog kluba Šapekoense završila se na najtragičniji mogući način, u obroncima Anda nedaleko od Medeljina.

Ovaj klub je tek pre tri godine ušao u najviši rang brazilskog fudbala, 2009. su bili u četvrtom rangu, a sada je putovao na finale Kopa Sudamerikana protiv domaćeg Internasionala. Ispostaviće se da im je to poslednje putovanje.

Obično, oni koji umru mladi uzdižu se u nebesa. U svakom sledećem izdanju, još neki neverovatan detalj bude dodat njihovoj priči. Džim Morison, Džon Lenon, Džon F Kenedi, Pol Voker, Brus Li, Džejms Din i tako bismo mogli u nedogled. Ali, prča o „Velikom zelenom“ stvarno je bila bajka.

Iskreno, to jutro kada sam se probudio i video vest, nisam znao tačno ni kako se izgovara ime ovog kluba. Sporadično sam pratio brazilski fudbal, ali ovi momci su mi promakli, verovatno kao i većini. Nalaze se u južnoj državici Santa Katarina, stadion im prima 22.700 gledalaca, a najveći rival im je Avai.

Onda sam video da su na putu do ovog finala izbacili San Lorneco i Independijente. „Čape teror“ harao je južnoameričkim kontinentom i svakim danom njihova baza navijača je rasla. Jer ljudi, jednostavno, vole autsajdera. Osnova ovog tima bila je odbrana, primili su samo 31 gol na 38 utakmica i strast, ljubav prema igri i saigraču, kako to samo Južnoamerikanci umeju.

Izvor : Friedemann Vogel/Getty Images

Osnovani su 10. maja 1973. Lutali su do pomenute 2014, menjali imena i vlasnike, fuzionisali se sa drugim klubovima pa se raspadali. U nekim trenucima, čak bi i matična država Santa Katarina dizala ruke od njih. Sve dok iz nije preuzeo izvesni Selso Rodriges.

Brazilski radio upoređivao ih je sa Lesterom, David de Nes Filjo, predsednik vodećeg komiteta kluba, rekao je za „Globo“ da Čape nije bio klub nego jedna velika porodica.

„Živeli smo u harmoniji, u velikoj sreći. Svi smo poštovali jedni druge. Rekli su mi da idu tamo da ostvare svoje snove. Njihovi snovi su okončani tog jutra“, rekao je Filjo.

Među žrtvama, najpoznatiji fudbaler svakako je bio Kleber Santana, koji je igrao i za Atletiko Madrid i za Majorku kada je bila u vrhu španskog fudbala. Ukupno je bila 71. žrtva. Ne smeju da se zanemare ni naše kolege, 21 novinarski život izgubljen je blizu nekadašnjih lovišta Pabla Eskobara.

Sada su se igrači kao što su Ronaldinjo i Huan Roman Rikelme prijavili da igraju za njih. I ostali klubovi iz brazilske lige ponudili su im igrače na pozajmicu i predložili da, bez obzira na rezultate, klubu bude obezbeđen prvoligaški status još bar tri godine.

Nasional je predložio da se „Čapeu“ bez borbe dodeli trofej Kopa Sudamerikana, što bi značilo da će sledeće sezone igrati Kopa Libertadores. Još jedan izuzetno srceparajuć podatak je da je supruga Klebera Santane zajedno sa još nekoliko supruga istetovirala avion koji leti ka srcu, kao pripremu za zajednički odmor na koji je trebalo da odu devetog decembra.

Samo kolo pre kraja, oni su na devetom mestu brazilskog šampionata, ako je to uopšte bitno. Možda je najbolje da ovaj tekst o „Čapeu“ završimo kako smo ga i počeli, Nejmarovim postom na instagramu, da je „Raj dobio svoje šampione“.

Neka im je svima večna slava.