Srećan rođendan: JSD Partizan slavi 71. rođendan

Fudbal 04. okt. 201610:15 > 10:18
Podeli:
Izvor: FK Partizan

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan osnovano je na današnji dan, 4. oktobra 1945. godine u Beogradu, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan.

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA, i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe. Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Među prvim njegovim sekcijama su fudbalska i atletska, košarkaška, biciklistička i teniska. Poslednji su osnovani tekvondo (1996), florbol (2007) i ženski vaterpolo klub (2009). Sportsko društvo je asocijacija dvadeset i sedam klubova u dvadeset i četiri sporta. Partizan je najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji.

https://youtube.com/watch?v=Xs3H92_6IZo

Najveći uspeh JSD Partizan se desio 1992.godine kada je Košarkaški klub Partizan osvojio Kup Evropskih šampiona.Košarkaški klub Partizan je najtrofejniji srpski košarkaški klub i najtrofejniji klub ovog sportskog društva.

Dvadeset jedan puta je osvajao nacionalno prvenstvo, trinaest puta nacionalni kup, šest puta Jadransku ligu Partizan je osvojio i tri Kupa Radivoja Koraća 1978, 1979. i 1989. godine. KK Partizan je prvi košarkaški klub iz Srbije koji je odigrao zvaničnu utakmicu sa NBA timovima.

Poznati sportisti poput Vlade DIvca, Predraga Danilovića, Predraga Mijatovića, Nikole Pekovića, Stevana Jovetića, Adema Ljajića, Lazara Markovića…su deo karijere proveli u Partizanu.