Katar gradi beduinski kamp za navijače

Fudbal 27. sep 201614:43 > 14:48
Izvor: Charlie Crowhurst/Getty Images

Domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine u fudbalu Katar je najavio izgradnju navijačkog kampa u pustinji, koji će za tu priliku biti u beduinskom stilu.

Kako su u maloj azijskoj zemlji smeštajni kapaciteti ograničeni, organizatori Mondijala su se dosetili da za smeštaj navijača iskoriste i pustinjske dine. Oko 2.000 pristalica državnih timova će tokom prvenstva moći da borave u specijalnim šatorima, na način koji ih koriste nomadi širom Arabije.

„Dozvolićemo stranim posetiocima da uživaju u Kataru na potpuno nov način. Biće to prilika za svačiji budžet“, rekao je član organizacionog komiteta SP Abdulaziz al-Mavlavi.

Organizatori očekuju posetu od oko 500.000 navijača, na prvom „zimskom“ Svetskom prvenstvu u istoriji, koje će se igrati od 21. novembra do 18. decembra 2020. godine. Međutim, mala zemlja na poluostrvu, sa tek nešto više od dva miliona stanovnika se suočila i sa dodatnim problemima jer nije sigurna ni izgradnja 55.000 soba za posetioce. Najave su da će biti spremno 46.000, pa se zbog novog manjka planira i smeštaj na kruzerima koji će biti ukotvljeni na obalama Persijskog zaliva.

Ipak, navijači mogu da imaju i rezervnu opciju, pogotovo što je u Kataru zabranjena konzumacija alkohola i dozvoljena je delimično samo u luksuznim hotelima. Oni će moći da potraže smeštaj u obližnjim Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, gde su pravila o konzumaciji alkohola za nijansu liberalnija.