Poreski problemi: Kovačević u društvu sa Mesijem!

Fudbal 05. apr 201618:34 > 18:36
Izvor: Getty Images

Afera sa porezima šri se kao virus. Sport je naravno jedan od omiljenih segmenata ljudi koji se bave utajom poraze.

U društvu velikih zvezda, našao se i Darko Kovačević. Naime, poznati srpski fudbaler je tokom sezone 2006/07, dok je nosio dres Real Sosijedada, zarađivao oko 2.000 dolara mesečno, a klub je Kovačeviću platio oko 1,4 miliona dolara te sezone preko holandske kompanije „IMFC Licensing“, objavila je BETA.

U dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, na osnovu podataka koje su pronađene iz firme „Mosak Fonseka“ u sklopu istrage ofšor poslovanja svetske elite, opisuje se kako su sportisti i njihovi menadžeri skrivali novac na računima ofšor kompanija.

U dokumentaciji agenta za osnivanje i vođenje ofšor firmi se, pored Kovačevića, pominju i Lionel Mesi, Mišel Platini, kao i dvadesetak bivših i sadašnjih zvezda  Barselone, Mančester junajteda i Real Madrida, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, koja je učestvovala je u projektu „Panama Papers“ i analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Protiv Mesija, po mišljenju mngih  najboljeg fudbalera sveta , u Španiji je podignuta optužnica jer je sa ocem Horheom, koristeći ofšor firme u Belizeu i Urugvaju, utajio milione dolara poreza. Mesi i njegov otac će se 31. maja naći na sudu gde će odgovarati za utaju poreza. Optuženi su da su oštetili državu za gotovo 6,5 milona dolara, skrivajući primanja od autorskih prava na prodaju fotografija iza mreže ofšor firmi. Mesi je negirao da je pokušao da bilo koga obmane. Panamska firma koja je bar od 2013. u vlasništvu Mesija i njegovog oca ne pominje se u optužnicama španskih vlasti protiv njih iz 2014. i 2015. godine.  Dokumenta pokazuju da je Mesi potpisao najmanje jedan papir iz koga se vidi da je on vlasnik firme, a njegov otac Horhe preuzeo je vlasništvo u decembru 2015. Kompanija je i dalje aktivna, vidi se u panamskom privrednom registru, prenosi KRIK.

Jedna od najpoznatijih ličnosti čije se ime pojavljuje u dokumentima jeste Mišel Platini, bivši francuski fudbalski velikan i ključna figura u skandalu koji je potresao FIFA. On se oslanjao na agenciju „Mosak Fonseka“ da mu pomogne u upravljanju ofšorovima osnovanim u Panami 2007, iste godine kada je imenovan za predsednika UEFA. Platinijev advokat je rekao da njegov klijent švajcarski državljanin i dodao da su vlasti te zemlje upoznate sa svim njegovim računima, investicijama i imovinom.

U dokumentima se pojavljuje i ime nekadašnjeg generalnog sekretara FIFA Žeroma Valkea. On je vlasnik firme osnovane jula 2013. na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

„Objavite šta hoćete. Firma više ne postoji i nikada nije imala sopstvena sredstva, nikada nije imala račun u banci, niti ikakvih komercijalnih aktivnosti“, odgovorio je Valke mejlom na pitanja novinara.