Reporteri bez granica: Šeik Salman ne može na čelo FIFA

Fudbal 25. feb 201616:43 > 16:46
Izvor: AFP/FABRICE COFFRINI

Izbor člana kraljevske porodice u Bahreinu, Šeika Salmana za predsednika Svetske fudbalske federacije (Fifa) bio bi neprihvatljiv, ocenila je danas međunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica.

Kao član kraljevske porodice, Šeik Salman predstavnik je vlasti koje su godinama vršile pritisak na novinare i blogere, nakon što su im oni uputili kritike. Njegova kandidatura očigledan je pokušaj Bahreina da iskoristi domen sporta, kako bi napravila lepšu sliku kraljevstva“, naveli su Reporteri bez granhica.

Međunarodna organizacija je u saopštenju apelovala na one koji će o tome odlučivati 7. decembra u Cirihu da svoj glas ne daju Salmanu. 

Šeik Salman je i predsednik Azijske fudbalske konfederacije. On je, zajedno sa Đanijem Infantinom, jedan od favorita koji bi mogli da naslede Sepa Blatera na čelu Fife.

Reporteri bez granica ocenili su da vlasti Bahreina od 2011. godine vrše pritisak na novinare, kada su u toku bili masovni antivladini protesti u toj zemlji.

Najmanje 14 novinara još uvek je zatvoreno u Bahreinu, samo zato što su radili svoj posao„, navode Reporteri, koji na listi od 180 zemalja Bahrein po slobodi medija stavili na 161 mesto.