FIFA: Etički komitet istražuje i Bekenbauera

Fudbal 21. okt 201516:56 > 16:58
Izvor: Getty Images Sport, Alexander Hassenstein Bongarts

FIFA je potvrdila da su uz Sepa Blatera i Mišela Platinija, pod istragom Etičkog komiteta i Franc Bekenbauer i Anhel Maria Vilar Ljona.

Bekenbauer je imao pravo glasa u FIFA kada je Međunarodna kuća fudbala odlučivala o dodeli organizacije Mundijala u Rusiji i Kataru, dok je Vilar Ljona bio potpredsednik FIFA od 1998.

Obe istrage su završene i samo se čeka presuda.

U zvaničnoj izjavi FIFA pišeda je „istraga protiv dvojice zvaničnika Anhela Marije Vilara Ljone i Franca Bekenbauera završena i predata sudskim organima.“

U saopštenju FIFA Etičkog komiteta se između ostalog navodi:

„Istražno odeljenje nezavisnog Etičkog komiteta potvrdilo je istrage protiv predsednika FIFA u ostavci Sepa Blatera i predsednika UEFA Mišela Platinija, koji su trenutno suspendovani. Istraga je usmerena na isplatu 2 miliona švajcarskih franaka od strane FIFA Mišelu Platiniju u februaru 2011.

Istražno odeljenje će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi odluka bila doneta u sudskom odeljenju Etičkog komiteta kojim predsedava Hans Joakim Ekert, tokom trajanja 90 dana suspenzije (koja je počela 8.oktobra) dvojice fudbalskih zvaničnika.

Istražno odeljenje takođe može da potvrdi da je u toku istraga protiv generalnog sekretara FIFA Džeroma Valke u vezi sa sumnjivim troškovima i drugim kršenjima pravila FIFA.

Zvanična istraga zbog sumnje da su kršili pravila i etičke propise FIFA vodi se, između ostalih i protiv Voravija Makudija, Džefrija Veba, Rikarda Tekšeire, Amosa Adamua, Eugenija Figuerda i Nikolasa Leoza. Istrage protiv Anhela Marije Vilara Ljone i Franca Bekenbauera su završene i predate sudskom odeljenju. Zbog proceduralnih razloga i interesa istrage, nećemo navoditi imena ostalih zvaničnika koji su pod sumnjom ili istragom.“