Kiša skratila trku, Perez iskoristio grešku Ferarija

Podeli:
Izvor: Guliver

Maks Ferštapen ponovo bolji od Leklera, na taj način Holanđanin je uvećao prednost u generalnom plasmanu.

Spektakularna trka Formule 1 u Monte Karlu! I kad su “normalni” vremenski uslovi, ulična trka u Kneževini uvek je izazivala ogromnu pažnju. Kad tome dodamo činenicu da je uoči planiranog početka trke pala jaka kiša, te da je start pomeren, jasno je bilo da će se svašta dešavati.

Uglavnom, na kraju je slavio Meksikanac Serhio Perez iz Red Bula, i to prvi put ove sezone! Iza njega je ostao vozač Ferarija Karlos Sainc, potom Perezov kolega Maks Ferštapen, dok je Šarl Lekler bio tek četvrti.

Kažemo tek, s obzirom na to da je imao pol poziciju, a to je ogromna prednost u Monte Karlu, gde su preticanja zaista retkost. Skupo ga je koštala loša procena njegove ekipe, odnosno tajming promena guma sa onih za kišu na gume za promenljive vremenske uslove.

Ferari je tada sa pozicija “jedan” i “dva”, pao na pozicije “dva” i “četiri”. Tačnije, Lekler je pao za tri pozicije. U međuvremenu dogodio se teži incident, kad je vozač Hasa Mik Šumaher izgubio kontrolu nad bolidom, okrenuo se tri puta i uradio u zaštitnu ogradu. Srećom, Nemac je prošao bez povreda, a na stazu je izašao “sejfti kar”.

Posle dva kruga trka je prekinuta, s obzirom na to da zaštitni zid nije mogao da bude popravljen u kratkom vremenskom intervalu. Posle 15 minuta trka je nastavljena iza “sejfti kara”, a vozila su tokom pauze promenila gume.

S obzirom da od ovre sezone trka može maksimalno da traje tri sata sa svim prekidima, prešlo se na vremensko ograničenje, odnosno vozilo se u Monte Karlu do 18 časova. Poredak je naravno ostao isti, pa je Perez ostvario prvi ovosezonski trijumf.

Komentari

Vaš komentar