Has odbio zahtev Uralkalija da vrati novac od sponzorstva

Formula 1 14. apr. 202213:001 komentar
Podeli:
Dmitrij i Nikita Mazepin
Izvor: Photo by HOCH ZWEI Monte-Carlo Monaco

Ekipa Hasa odbacila je zahtev bivšeg glavnog sponzora Uralkalija da povrati već plaćenih 13 miliona dolara, te je zatražio dalju odštetu od 8,6 miliona dolara za gubitak dobiti.

Neposredno nakon početka ruske vojne akcije u Ukrajini u martu, Hasov tim je jednostrano raskinuo ugovor o sponzorstvu sa kompanijom Uralkali, zbog veza vlasnika kompanije Dmitrija Mazepina i predsednika ruske Federacije, Vladimira Putina.

U isto vreme raskinut je i ugovor sa vozačem Nikitom Mazepinom, kojeg je zamenio Kevin Magnusen.

Uralkali je takav potez Hasa nazvao nezakonitim, pa je zato potražio povrat već uplaćenog novca za 2022. godinu.

U saopštenju izdatom prošlog meseca, Uralkali je istakao da je većina sponzorskih sredstava za ovu sezonu već prebačena Hasu, te da je nakon jednostranog raskida ugovora, pre početka prve trke, jasno da Has nije ispunio svoje obaveze iz istog.

"Uralkali će tražiti hitnu nadoknadu sredstava, koje je već primio Has!"

U međuvremenu, pojavilo se pismo Hasa upućeno Uralkaliju, u kojem se u potpunosti odbacuju zahtevi ruske kompanije.

Naime, američki tim Formule 1 insistira na tome da je imao pravo da raskine ugovor zbog klauzule, u kojoj piše da Uralkali ne sme da "povredi, dovede u spor, ismejava, ili umanjuje reputaciju i imidž tima u javnosti".

Has dalje tvrdi da su veze Mazepina i Kremlja, a nakon sankcija Evropske unije prema ruskoj Federaciji, nepoštovanje ove klauzule. U pismu Has izlaže i argument zašto smatra da novac od Uralkalija ne bi trebalo da se vraća.

"Prema jednoglasnim pravnim zakonima i zakonima pravosuđa, stranka koja raskida ugovor na štetu druge stranke, nije u obavezi da toj stranci vrati ono što je već dobila na osnovu sporazuma", navodi se u njemu.

"Tvrdnja Uralkalija da mora da dobije nazad uplaćeni iznos od 12 miliona evra je neutemeljena i odbijamo je."

Has dodaje da osim novca koji je već isplaćen, ima pravo da traži i nadoknadu gubitka profita, za koju smatra da bi bio napravljen da je dogovor sa Uralkalijem nastavljen.

Na ime toga zahteva isplatu od osam (8) miliona evra, i to u narednih nekoliko dana.

Has je takođe rekao da neće ispuniti klauzulu iz originalnog ugovora, po kojem daje kompaniji Uralkali jedan Mazepinov bolid iz 2021. godine, dok ne dobije uplatu od osam miliona.

"Osim ako u međuvremenu ne isplate dodatni novac, ne postoji nijedna obaveza Hasa vezana za isporuku automobila F1".

Prema dobro obaveštenim izvorima, Has je odbio da isplati novac mlađem Mazepinu, na ime plata, za vreme provedeno u timu u 2022., do raskida ugovora.

Hasov stav je zapanjio čelne ljude Uralkalija, a izvori kažu da su Rusi u neverici, kad su shvatili da treba da uplate još osam miliona evra!

"Svi shvataju da je svet u teškoj situaciji, ali je patentno smešno tvrditi da has ima pravo da zadrži novac uplaćen iz ugovora iz kojeg je izašao jednostrano, bez da je ispunio bilo koji od dogovorenih zadataka. Izgleda da je u redu trošiti ruski novac, pa čak tražiti i dodatni, ali samo da Rusi nisu u blizini", rekao je izvor blizak kompaniji Uralkali i porodici Mazepin.

Zvanični predstavnici Uralkalija odbili su da komentarišu ovakvo saopštenje Hasa, a umesto toga pozvali su se na njihovo, objavljeno na web stranici kompanije.

Nema sumnje da će sve ovo završiti na Sudu, osim ako ne usledi neka rapidna promena pristupa Hasa, u odnosu na uplaćeni ruski novac.

Komentari

Vaš komentar