Hamiltonu istorijski pol u borbi za pol: Sprint u subotu!

Formula 1 16. jul. 202120:394 komentara
Podeli:
Luis Hamilton
Izvor: Pool via REUTERS/Lars Baron

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je istorijsku pol poziciju za prvu „sprint trku“, koja će se u subotu voziti na stazi „Silverston“ u šampionatu Formule 1. „Sprint trka“, koja je duga 100 kilometara (17 krugova), daće raspored po kojem će u nedelju na trci startovati vozači svih timova.

Osim toga, sprint trka donosi i bodove u generalnom plasmanu – prvoplasirani vozač dobija tri, drugoplasirani dva, a treći jedan poen u ukupnom poretku.

Kvalifikacije u petak bile su u identičnom formatu kao i „klasične“ F1 kvalifikacije, koje se sastoje iz Q1, Q2 i Q3 faze.

Može se reći da je na taj način najbrži na „kvalifikacijama za kvalifikacije“ bio šampion Hamilton, a vreme porebno za to bilo je: 1:26.134. Na drugom mestu našao se Maks Ferstapen iz Red Bula, a treći će u subotu startovati Hamiltonov timski kolega Valteri Botas.

Na prvih deset startnih pozicija u subotu naći će se još Parl Lekler, Serhio Peres, Lando Noris, Danijel Rikardo, Džordž Rasel, Karlos Sains i Sebastijan Fetel.

Sjajno je vozio mladi Birtanac Džordž Rasel, koji se potvrdio kao jedan od miljenika britanske publike, koja ga je pozdravljala ovacijama.

Najbrži krug imao je Serhio Peres, ali je on morao da bude poništen jer je izašao van okvira staze.

U borbi za pol pred sprint u subotu viđena je velika borba – Luis Hamilton je napravio grešku u poslednjem sektoru, dok je iza njega bio Maks Ferstapen, ali vozač Red Bula nije uspeo da ga pobedi u finišu.

Kompletan trkački vikend sa „Silverstona“ moći ćete da pratite na Sport Klubu 1. Subotnji slobodni trening počinje u 13 časova, a prva sprint kvalifikaciona trka u 17.30. Trka za Veliku nagradu Britanije startuje u nedelju u 16 časova.

Komentari

Vaš komentar