Ne možemo da dočekamo: F1 Katalunja 14:00 SK1

Formula 1 10. maj 201501:01 > 01:02
Izvor: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

F1 dolazi u Evropu, a po mnogima, tek sada počinje sezona.

Obeležena je godišnjica smrti Ajrtona Sene, verovatno najboljeg vozača svih vremena, ali život ide dalje, a pogotovo trkanje ide dalje, pa će tako svi krenuti u poteru za Mercedesima na Katalunji.

Ovo je staza na kojoj se vrši dobar deo predsezonskih testova, tako da niko ne može da se opravda činjenicom da je ne poznaje dovoljno.

Mercedesi su ponovo favoriti. Nakon što ih je Ferari iznenadio u Maleziji, nije usledila panika, nego rad i Luis Hamilton je zabeležio dve pobede, jednu u Bahreinu, jednu u Kini. Niko Rozberg će ovaaj put krenuti sa pol pozicije, pa će tako, prvi put ove sezone, Luis Hamilton morati da gleda u leđa nekome na gridu.

Ponovo bi trebalo da bude Ferari najbliži pratilac, ali obratite pažnju na Meklarene, jer će i oni morati da pronađu pravi set-ap i da zabeleže neki uspeh vredan pomena. Na treninzima je izgledalo bolje, a očigledno je novi izgled bolida imao i psihološki efekat. Takođe, Red Bul i Toro Roso bi mogli onako iz senke da se dokopaju dobrih rezultata i važnih bodova ovde.

Ovo će biti posebna trka za Fernanda Alonsa. Ne samo što je ovo njegova domaća staza, već zato što je na predsezonskom testiranju imao i dalje nerazjašnjen udes zbog kojeg je propustio prvu trku. On je obećao doktorima koji su brzo i kvalitetno reagovali nakon pomenute nesreće da će ih voditi na večeru nakon trke.

Staza je izgrađena 1991. kao deo olimpijskog kompleksa. Duga je 4.665 metara i ima 16 krivina. Ako se prodaju sve karte i za stajanje i za sedenje, može da stane 140.000 gledalaca. Najbrži krug ikada izvezao je Kimi Raikonen u Ferariju 2008. Godine.