Na današnji dan viđen je najbolji krug u istoriji F1

Formula 1 11. apr 202014:20 > 14:27
Podeli:
Izvor: Pascal Rondeau/Getty Images

Legendarni Aerton Sena pre tačno 27 godina ostvario je jednu od svojih najpoznatijih pobeda, na Velikoj nagradi Evrope, a ta trka ostala je upamćena najviše po prvom krugu.

Mnogi taj prvi krug, koji je tadašnji vozač Meklarena odvozao na stazi „Donington park“, smatraju najboljim ikada viđenim u istoriji Formule 1. Sena je startovao sa četvrte pozicije, koju je vrlo brzo izgubio pošto ga je izblokirao Mihael Šumaher u Benetonu, ali mu nije bilo mnogo vremena da počne da se probija u promenljivim uslovima.

Trostruki svetski šampion je prvo pretekao Šumahera, potom Karla Vendlingera, a zatim je krenuo u poteru za dvojcem Vilijamsa Dejmonom Hilom i Alenom Prostom. Francuz je bio taj koji je vodio, ispred timskog kolege, ali ne zadugo, pošto ih je pretekao i preuzeo vođstvo, koje je u jednom trenutku izgubio, isto kao i prednost od 20 sekundi.

Međutim, savršenom strategijom, odličnim tajmingom po pitanju odlazaka u boks, pošto je samo četiri puta išao po nove pneumatike, u odnosu na Prostovih sedam, na kraju je uspeo da ostvari jednu od svojih najvećih pobeda.

Sena je izgubio život malo više od godinu dana kasnije, a tokom karijere je pored tri titule imao 41 pobedu, ukupno 80 podijuma i 65 pol pozicija.