Za 150 evra: Provozajte Formulu, u Srbiji!

Formula 1 25. apr. 201509:34 > 09:34
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Mark Thompson

Ljubitelji automobilizma, ljudi sa povišenim adrenalinom, oni koji bi rado seli za volan Formule i zapevali čuvene stihove o Flojdu iz filma "Nacionalna klasa" taj jedinstveni osećaj konačno mogu da ostvare u Srbiji i to na samo 50 kilometara od Beograda.

Da biste bili „mudri, hrabri i ludo vozili“ nema potrebe da maštate o čuvenoj stazi u Monci ili o Hungaroringu, jer sve to može da se doživi na stazi NAVAK, gde svi zaljubljenici u ovaj sport mogu da isprobaju Formulu predator, pa čak i da se takmiče.

U regionu postoji još staza, ali samo ovde može da se iznajmi formula i doživi taj nezaboravan osećaj, uslovi su popularniji nego recimo u Monci ili na Hungaroringu koji su nama najbliži. Formula i automobilzam je opasan sport, imali smo to u vidu, ali čovek da bi bio bezbedan, mora bezbedno da proba, a sada imamo NAVAK, potpuno bezbednu stazu, na nivou travnjaka, čak i u slučaju izletanja sve je bezbedno„, izjavio je Tanjugu Vladan Slavković, nekadašnji šampion Jugoslavije u Formuli.

Prema njegovim rečima, za razlike od Formule 1, koja je ekstremno skupa Formula predator namenjena je onima sa niskim budžetom.

Pročitajte i:

„Formula podrazumeva bolide sa otvorenim točkovima, jednosede, jedinstvene automobile koji se prave samo za trke. Ono što ih povezuje je jedinstvenm doživljaj u bolidu, sedite nisko na centimetar-dva, osećate se sjedinjeno sa automobilom, imate direktne pedale, volan i osećaj brzine je neverovatan, kad idete 200, kao da idete 300 na sat. I što ga brže vozite sev je lakše, sve e pitomiji, pametniji, ali morate da dođete do doga zato je taj osećaj jedinstven“, priča Slavković.

On je jedan od dvojice Srba, uz Nenada Arsenijevća, koji su prošle sezone vozili u šampionatu Formule predator.

„Formula predator je internacionalno takmičenje, istih automobila koji se proizvode u Italiji, a trke se voze u Italiji, na Hungaroringu, i na poznatoj stazi Grobnik u Rijeci. Mi smo prošle godine učestvovali u Rijeci, zatim pozvali Italijane kod nas u NAVAK, oni su došli-videli, svidelo im se i prošlog septembra smo vozili dve trke. Sad će doći ponovo, očekujemo 12 i 13. septembra najmanje 20 automobila“.

Slavković kaže da je najveći adut ovog takmičenja cena, iako je automobolizam generalno skup, ovaj auto omogućava da za relativno mali novac uđete u internacionalno takmičenje i imate iste uslove sa vozačima iz inostranstva jer svi voze isti automobil.

Osim toga imamo prednost što može da se trenira u NAVAK-u. Sami ili uz pomoć instruktora, cena nije velika, 150 evra za 15 minuta, uz sve pripreme ili za 1.250 evra može da se vozi trka. Cela sezona od šest trka, po dve, Rijeka, NAVAK i Hungaroring košta kao i oprema trkačkog „Juga“ za sezonu domaćih trka“, zaključio je Slavković.

Već ovog vikenda svi koji žele da „dožive Formulu u Srbiji“ mogu da dođu u NAVAK, a tamo ih čekaju najbolju instruktori na celu sa Slavkovićem.