Šumaher zvanično u Ferariju: Presrećan sam

Formula 1 19. jan 201918:23 > 18:25
Izvor: Getty images/Daniel Kopatsch

Sin sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera Mik zvanično je postao član Ferarijeve akademije.

Ranije ove nedelje pojavile su se informacije da je Mik blizu toga da se pridruži programu za mlade vozače legendarnog tima, što je potvrđeno u subotu. Pored njega, članovi Akademije postali su i Kalum Ajlot, Đulijano Alezi, Markus Armstrong, Robert Švarcman, Enco Fitipaldi i Đanluka Petekof.

Ferari je takođe objavio da Antonio Fuoko i Guan Ju Žu više nisu polaznici Akademije.

Mikov otac je proveo 11 godina u redovima Ferarija, u čijem bolidu je ostvario neke od svojih najvećih uspeha. Legendarni Nemac je osvojio pet titula kao vozač Ferarija, u koji je stigao kao već dvostruki svetski šampion iz Benetona 1996. godine.

Zanimljivo je da je novi šef ekipe Ferarija Matija Binoto bio inženjer u timu iz Maranela u vreme kada je stariji Šumaher dominirao Formulom 1 od 2000. do 2004. godine.


Za nekoga kao što sam ja i znam ga od rođenja, nema sumnje da dobrodošlica Miku u tim Ferarija ima posebno značenje. Ali, izabrali smo ga zbog njegovog talenta i ljudskih i profesionalnih kvaliteta koje je već pokazao, uprkos tome što je izuzetno mlad“, istakao je Binoto.

Šumaher je istakao da je oduševljen što se pridružuje Ferariju zbog povezanosti njegove porodice sa italijanskim timom, ali i velikih uspeha i istorije.

Više je nego očigledno da Ferari zauzima veliko mesto u mom srcu otkako sam rođen, ali kod svih članova moje porodice. Na ličnom nivou sam presrećan zbog prilike, takođe“, naglasio je Šumaher.

Mladi Nemac je prošle godine osvojio titulu u evropskoj Formuli 3, a ove sezone će se takmičiti u Formuli 2. Izvesno je da će se zahvaljujući povezanosti sa Ferarijevom akademijom naći i za volanom bolida Formule 1, ali nije poznato kada bi to moglo da se desi.