Iza zida tajni – Šumaher pred 50. rođendan

Formula 1 27. dec 201815:21 > 15:22
Izvor: Clive Mason/Getty Images

Sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher uskoro će napuniti 50. godina, a u nedelju će se navršiti pet godina otkako je doživeo tešku nesreću u kojoj je zadobio povrede mozga i o njegovom stanju se zna izuzetno malo.

Šumaher će pola veka napuniti 3. januara, a tim povodom njegovi bivši timovi planiraju posebna dešavanja, iako je izvesno da im legendarni Nemac neće prisustvovati, prenosi Rojters.

Tokom karijere, Šumaher je osvojio sedam titula i upisao 91 pobedu, po čemu je najuspešniji vozač u istoriji Formule 1. Najveće uspehe ostvario je sa Ferarijem, čiji muzej u Maranelu planira specijalnu izložbu koja će biti otvorena za njegov rođendan, a ta postavka će biti izložena nekoliko meseci. Izložba je osmišljena kao slavlje, ali i izražavanje zahvalnosti najboljem vozaču italijanskog tima svih vremena.

S druge strane, Mercedes, poslednji tim za koji je Šumaher vozio pre drugog povlačenja 2012. godine, izložiće nekoliko njegovih bolida u svom muzeju u Štutgartu. Takođe, čelnici Formule 1 su odlučili da mu odaju poštovanje na svojim društvenim mrežama, a tom prilikom će biti objavljeni i intervjui sa ljudima koji su bio deo Šumaherove karijere u Formuli 1.

Iako nije viđen u javnosti od pomenute nesreće, Šumaher se i te kako pominje poslednjih meseci, posebno jer se Luis Hamilton postepeno približava njegovim rekordima. Britanski automobilista trenutno ima pet titula i 73 pobede, a planira da vozi još nekoliko sezona. Međutim, uvek sledi i podsećanje na nesreću u francuskim Alpima, posle koje je Šumaher pola godine proveo u komi.

Getty images/Clive Rose

Mnogo mislimo na Šumahera. Bio je neverovatan sportista i svima nedostaje. Kao sedmostruki svetski šampion nedostaje svima u padoku, nama kao konsultant i neko u koga smo se ugledali. Nadamo se da će njegov oporavak nastaviti da bude pozitivan, to je najvažnije„, naglasio je šef ekipe Mercedesa Toto Volf.

O stanju legendarnog Nemca se zna vrlo malo, pošto je njegova porodica odlučna u nameri da sačuva njegovu privatnost. Zabine Kem, Šumaherova asistentkinja, više puta je naglasila da je želja porodice da ga svi pamte kao šampiona kakav je bio, a ne kao borca kakav je postao sticajem tužnih okolnosti.

Brojni mediji su sami zaključili da dođe do Šumaherovog neverovatnog oporavka, ta vest bi se proširila svetom u roku od sekunde. Činjenica da se to ne dešava govori sama za sebe, a uprkos brojnim pokušajima da se sazna više, novinari su samo nailazili na zid vile u kojoj Šumaher živi. Jedna od retkih osoba koje imaju priliku da posete Nemca je prvi čovek Svetske automobilske federacije Žan Tod, koji je prošlog meseca otkrio da je gledao Veliku nagradu Brazila sa Šumaherom.

Imam njegove slike u kancelarijama i stanovima. Vreme koje sam proveo sa Mihaelom ću zauvek pamtiti kao najlepše u životu„, naglasio je Tod.