Osvajač 24 časa Le Mana vozi za Toro Roso u Ostinu

Podeli:
Izvor: Ker Robertson/Getty Images

Novozelandski automobilista Brendon Hartli debitovaće u Formuli 1 na trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Država, pošto će u ekipi Toro Roso zameniti Pjera Gaslija.

Mladi Francuz će propustiti narednu trku zbog obaveza u Superformuli, pošto pred veliko finale na „Suzuki“ ima šansu da osvoji titulu u tom šampionatu.

Hartli je bio test vozač Red Bula, Toro Rosa i Mercedesa, ali nikada nije dobio priliku da vozi ni na slobodnom treningu. Bio je polaznik Red Bulove akademije, pre nego što je izbačen iz nje, ali je uprkos tome dobio priliku, kojom će zaokružiti svoju, bez sumnje, najbolju sezonu u karijeri.

27-godišnji Novozelanđanin već godinama vozi za Porše u Svetskom šampionatu izdržljivosti, a ove godine je trijumfovao na legendarnoj trci 24 časa Le Mana. Pored Hartlija, šampionsku postavu činili su i Timo Bernard i Erl Bamber.

Bila je ovo poprilično luda nedelja za mene, sve se izdešavalo neverovatno brzo. U ovom trenutku pokušavam samo da mislim na trku na ‘Fudžiju’, a čim se ovaj vikend završi koncentrisaću se na izazov koji me čeka sledeće nedelje. Mnogo toga moram da naučim za jednu nedelju, ali, iskreno, osećam da sam spreman. Mnogo sam naučio vozeći u Poršeu, od svojih kolega i mnogo sam napredovao kao vozač“, istakao je Hartli.

Twitter Embed Code

Hartli se poslednji put takmičio u jednosedima 2011. godine kada je bio sedmi u Svetskoj seriji formule Reno, u svojoj prvoj sezoni otkako je napustio Red Bul. Poslednji put se za volanom bolida Formule 1 našao 2012. godine, kada mu je priliku tokom jednodnevnog testa dao Mercedes.


Zahvaljujući tome što mu je Toro Roso ukazao šansu, Hartli će biti prvi Novozelanđanin u Formuli 1 posle 33 godine, koliko je prošlo od učešća Majka Takvela na Velikoj nagradi Kanade.

Hartli će se u timu pridružiti Danilu Kvjatu, koji se vraća u Toro Roso posle odlaska Karlosa Sainsa u Reno.

Trka u Ostinu, 17. u sezoni Formule 1, na programu je 22. oktobra.