Formula 1 definitivno uvodi ‘oreol’ sledeće sezone

Formula 1 20. jul 201702:49 > 02:54
Podeli:
Izvor: Clive Mason/Getty Images

Svetska automobilska federacija potvrdila je da će zaštita glave vozača u kokpitu nazvana ‘oreol’ biti uvedena u Formulu 1 naredne godine.

U saopštenju vladajućeg tela Formule 1 navodi se da se ‘oreol’ pokazao kao generalno najbolja zaštita posle velikog broja testova različitih sprava u poslednjih pet godina.

Taj potez dolazi manje od nedelju dana pošto je tokom treninga za Veliku nagradu Britanije testirana prozirna zaštita – ‘štit’. Vozač Ferarija Sebastijan Fetel je rekao da mu se vrtelo u glavi posle samo jednog kruga sa tom zaštitom.

Šefovi Formule 1 su želeli da istestiraju ‘štit’ zbog pomešanih reakcija timova na potencijalno uvođenje ‘oreola’. Međutim, samo ta zaštita je prošla test odbacivanja točka pri brzini od 240 km/h, a takođe uglavnom ne ometa pogled vozača u kokpitu.

Izvor : Clive Mason/Getty Images

Pojedini vozači su izrazili zabrinutost zbog ‘oreola’, koji izgleda kao jadac i njegov glavni deo se nalazi na vrhu kokpita, a jedan deo nalazi se baš ispred glave vozača. Oni su naveli kako estetske, tako i druge razloge, ali je Svetska automobilska federacija odlučila da to zanemari.

Mi, vozači, poštujemo stav Svetske automobilske federacije po pitanju bezbednosti i podržavamo želju da se trkanje učini bezbedijim. Poslednjih decenija, svedoci smo sve većih brzina, sve bržih krugova, a to je jedino moguće zbog veće bezbednosti. Kao znak jednakosti, u istom period, tu je i sve veća popularnost našeg sporta. Formula 1 je uzor za sve veću bezbednost, bez žrtvovanja rezultata. I dok ‘oreol’ estetski nije najdraži svima, mi, vozači, ćemo napadati koliko god možemo na stazu, pošto je to ključ za rast Formule 1 i njenu popularnost”, rekao je Aleksander Vurc, prvi čovek Asocijacije Gran Pri vozača.

Vladajuće telo Formule 1 navelo je da će do uvođenja ‘oreola’ naredne godine biti urađene još neke modifikacije. Samo uvođenje veće zaštite glava vozača u Formuli 1 je dogovoreno prošle godine, ali je odloženo za 2018. da bi se uradila dodatna testiranja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Mađarske 30. jula.