Baton: Završio sam sa Formulom 1

Formula 1 29. maj 201711:03 > 11:05
Izvor: Mark Thompson/Getty Images

Vozač Meklarena Dženson Baton rekao je da je Formula 1 zahvaljujući novim propisima onakva kakva treba da bude, ali to ne znači da ga je povratak u bolid na Velikoj nagradi Monaka naterao da se vrati u šampionat.

Baton je prošle godine prvo najavio da će godinu dana pauzirati, da bi potom rekao da ne razmišlja o povratku u Formulu 1. Međutim, pošto je Fernando Alonso odlučio da umesto u Monte Karlu vozi legendarnu trku Indijanapolis 500, Meklaren je pozvao Britanca, koji ima ugovor i za sledeću sezonu.

Pre prvih slobodnih treninga u Kneževini Baton nijednom nije vozio nove bolide, ali je zauzeo deveto mesto u kvalifikacijama, da bi zbog kvara pojedinih delova motora startovao iz boksa. Britanac na kraju nije uspeo da završi šestu trku sezone, pošto je imao kontakt sa Paskalom Verlajnom u Zauberu.

Bio sam mnogo brži nego prošle godine i bilo je zaista zabavno. Moram da kažem da sam bio razočaran kada sam čuo kakvi su novi propisi u pogledu težine bolida, ali ovo je najteža staza za teđke bolide, ali nije bilo nikakvih problema. Bilo je baš zabavno, Formula 1 je otišla u pravom smeru zahvaljujući novim propisima. Verujem da je uzbudljivo za timove što su našli dodatnu brzinu, a Formula 1 treba da bude upravo ovakva“, istakao je Baton.

Getty Images/Dan Istitene

Iako priznaje da se odlično zabavio u Monte Karlu, gde živi poslednjih 17 godina, Baton jasno kaže da ne planira ponovo da se nađe u bolidu Formule 1.

Završio sam sa Formulom 1, bilo je tako još u novembru. Ali, da bilo ko dobije poziv da vozi u Monaku, da li bi iko odbio? Zaista nemam u planu nijednu trku Formule 1 ove godine, možda u nekim drugim kategorijama, ali ne u Formuli 1. Imam svoje stvari u kojima uživam u ovom trenutku i želim da se u potpunosti fokusiram na njih da bih postigao ono što želim“, naglasio je Baton, koji se poslednjih meseci takmičio u trijatlonu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kanade na stazi „Žil Vilnev“ 11. juna.