Zvanično: Baton menja Alonsa u Monaku

Formula 1 14. apr 201712:26 > 12:28
Izvor: Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images

Ekipa Meklarena potvrdila je da će Dženson Baton zameniti Fernanda Alonsa na trci za Veliku nagradu Monaka, pošto će Španac istog dana voziti Indijanapolis 500.

Oduševljen sam što ću se vratiti u Formulu 1 na jednu trku. Ne bih mogao da zamislim bolje mesto na kojem bih se vratio od mog drugog domaćeg Gran Prija – Monaka„, rekao je Baton.

Šampion sveta iz 2009. godine se povukao iz Formule 1 na kraju prošle sezone. Prvo je u septembru najavio da će pauzirati godinu dana, ali je posle nekoliko nedelja rekao da o prošlogodišnjoj sezoni razmišlja kao o svojoj poslednjoj.

Baton je, uprkos tome, potpisao ugovor sa britanskim timom do 2018. godine, po kojem tokom ove sezone ima ulogu ambasadora. Uz to u ugovoru mu stoji da ima obavezu da ‚uskoči‘ u Meklaren ukoliko Alonso ili Stofel Vandorne ne budu mogli da voze.

Britanac je tokom karijere upisao 15 pobeda, a jednu je ostvario u Monte Karlu, gde i živi, u svojoj šampionskoj sezoni 2009. godine. U Kneževini će braniti boje britanskog tima zajedno sa Vandorneom.

Meklaren za sada ima izuzetno težak početak sezone u Formuli 1, pošto ni Alonso, ni Vandorne nisu upisali nijedan bod, a zajedno imaju tri odustajanja. Zbog problema koje motor Honde ima na pravcima i konfiguracije staze u Monte Karlu, izvesno je da bi ona mogla da odgovara vozačima Meklarena.

Velika nagrada Monaka i Indijanapolis 500 na programu su 28. maja, a ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda u Bahreinu.