F1 u Kanadi tokom celog vikenda na SK

Formula 1 10. jun 201611:25 > 11:27
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Mark Thompson

Tokom svoje istorije, staza „Žil Vilnev“ nam je pružila veliki broj nezaboravnih trka za Veliku nagradu Kanade. Da li će takav slučaj biti i ove godine, saznaćemo u nedelju uveče, a kompletnu akciju iz Montreala ćete od danas moći da pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.

Trka u Kanadi biće sedma u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, a dolazi dve nedelje posle velikih uzbuđenja na ulicama Monte Karla. Aktuelni šampion Luis Hamilton slavio je u Kneževini posle sjajne vožnje i greške mehaničara Danijel Rikarda, zbog koje je vozač Red Bula ostao bez sigurne pobede.

Rikardo je po dolasku u Kanadu rekao da je sačekao nekoliko dana pre nego što je razgovarao sa svojim mehaničarima posle svega što se desilo u Monaku. Australijanac je upravo na stazi „Žil Vilnev“ pre dve godine ostvario prvu pobedu u svojoj karijeri, pa je to možda i najbolje mesto da pokaže da je Monte Karlo ostavio daleko iza sebe.

Hamilton je još jedan od vozača koji je slast pobedničkog šampanjca prvi put osetio u Montrealu, a potom se još tri puta tamo našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Najviše pobeda na Velikoj nagradi Kanade ostvario je Mihael Šumaher – čak sedam, a od aktuelnih vozača Hamilton je jedini koji ima više od jedne – četiri. Pored njega i Rikarda, poslednjih godina stazu „Žil Vilnev“ kao pobednici napuštali su Sebastijan Fetel, Dženson Baton, Fernando Alonso i Kimi Raikonen.

Zbog svoje konfiguracije, staza koja je smeštena na obali reke Sen Loren predstavlja veliki izazov za vozače. Duga je 4.361 metar, ima 13 krivina, a njen najpoznatiji deo je takozvani Zid šampiona, na kojem godinama stoji natpis „Dobrodošli u Kvebek“. Zid koji se nalazi na izlasku iz poslednje šikane pred startno-ciljni pravac je simbolično dobio takvo ime zbog činjenice da su zbog udara u njega trke završavali mnogi šampioni. Njegove žrtve su tokom godina, između ostalih, bili Fetel, Baton, Šumaher, Dejmon Hil i Žak Vilnev.

Jedno od najopasnijih mesta na stazi je i ukosnica, u kojoj je težak udes 2007. godine doživeo Robert Kubica. Poljaku je u toj nesreći potpuno smrskan njegov bolid BMW Zaubera, a samo godinu dana kasnije Kubica je na istom mestu zabeležio svoju jedinu pobedu u Formuli 1.

Kao jedna od najzanimljivijih trka u Montrealu može da se okarakteriše ona koju smo gledali 2011. godine, na kojoj je trijumfovao Baton. Britanac je do pobede došao pretekavši Fetela u poslednjem krugu trke koja je trajala četiri sata zbog prekida koji je izazvala kiša, koja je doprinela i velikom broju udesa.

Kiša je najavljena i za predstojeći vikend, što će samo začiniti okršaje na stazi „Žil Vilnev“. Ako je suditi po prethodnim trkama u Montrealu, možemo da očekujemo da će bezbednosno vozilo biti u pripravnosti, a da li ćemo imati još jednu trku za pamćenje saznaćemo u direktnom prenosu na Sport klubu u nedelju u 20 časova.

Sedmu trku sezone kao vodeći u generalnom plasmanu dočekuje vozač Mercedesa Niko Rozberg sa 106 bodova, Hamilton ima 82, a Rikardo 66. U pripravnosti Montreal redom čekaju i Raikonen, Fetel i Maks Ferstapen.