Vučević i Exit: Napraviti plan „otvaranja“ po uzoru na Veliku Britaniju i Izrael

Showbiz 06. apr. 202119:0110 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Mladima, ali i celokupnom društvu, neophodno je poslati pozitivnu poruku u vidu plana "otvaranja" Srbije po uzoru na Veliku Britaniju i Izrael, i time ih motivisati za veće učešće u borbi za imunizaciju.

To je zaključeno na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa čelnicima Egzit festivala i udruženja „Novi Sad – omladinska prestonica Evrope“ (OPENS).

Vučević je rekao da je Srbija među vodećim zemljama u vakcinaciji na svetu i da može dostići dovoljan stepen imunizacije stanovništva i vratiti se normalnom životu „pre većine drugih zemalja Evrope i sveta“.

Direktor Egzita Dušan Kovačević je podsetio da je plan otvaranja Velike Britanije, koji predviđa i priredbe sa do 10.000 ljudi tokom maja, a ukidanje svih restrikcija 21. juna, doveo do „naglog talasa optimizma“ u toj zemlji.

„Tako nešto je hitno potrebno i našoj zemlji. Upravljanje porukama straha je dostiglo svoje limite i mladima, kao i celokupnom društvu, potrebno je poslati poruku nade, dati im viziju povratka normalnog života kroz plan ‘otvaranja’ Srbije i jasno reći da od svakog od nas zavisi da li će taj plan postati realnost“, ocenio je Kovačević.

Direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović rekao je da su mladi tokom epidemije najčešće pominjani kao neodgovorni i krivci za širenje zaraze, te je neophodno promeniti pristup i prepoznati ih kao deo rešenja.

„Potrebno je da razumemo s čim se mladi suočavaju već više od 12 meseci, uz zabranu okupljanja i druge restrikcije. Istraživanja pokazuju da je depresija povećana za 700 odsto u odnosu na predpandemijski nivo… Mladima je neophodno ponuditi izlaz iz ove situacije“, kazao je Grozdanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar