Ukrajina se protivi odluci da joj se oduzme organizacija Evrovizija

Showbiz 17. jun 202223:59 > 18. jun 2022 00:0314 komentara
Podeli:
Kaluš Orkestar Ukrajina Evrovizija
Izvor: REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Ukrajina, koja je ove godine pobedila na takmičenju za pesmu Evrovizije, osudila je odluku da joj se oduzme domaćinstvo sledeće godine, donesenu zbog ruske invazije. 

„Ukrajina se ne slaže s prirodom odluke koju je donela Evropska radiodifuzna unija (EBU)“, rekao je u saopštenju ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

„Tražimo dodatne pregovore o domaćinstvu Evrovizije 2023. u Ukrajini“, rekao je.

EBU je u petak objavio da se Evrovizija 2023. godine ne može održati u Ukrajini zbog rata, dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se takmičenje održi u Velikoj Britaniji.

„Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može da ispuni operativne i bezbednosne garancije potrebne da televizija bude domaćin, da organizuje i producira Evroviziju prema pravilima ESC-a“, saopštio je ESC (Eurovision Song Contest) na Tviteru.

„EBU želi da zahvali UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj saradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama nakon što je u Torinu pobedio Kaluš orkestar, i deli svoju tugu i razočarenje što se takmičenje sledeće godine ne može održati u Ukrajini.“

Ukrajinski Kaluš orkestar pobedio je prošlog meseca u Torinu, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo na drugom mestu.

„Očigledno je da ovo nisu okolnosti koje bi iko želeo. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Evrovizije“, naveli su iz BBC-a.

Tradicionalno, pobednik Evrovizije domaćin je takmičenja sledeće godine, ali bezbednosne i operativne garancije potrebne da televizija održi takmičenje, znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila kao druga.

„Naša je puna namera da se na takmičenju dogodine jasno vidi ukrajinska pobeda“, saopštio je EBU.

Komentari

Vaš komentar