U subotu 50 godina od smrti kultnog muzičara i pesnika Džima Morisona

Showbiz 30. jun. 202107:485 komentara
Podeli:
Izvor: Wikipedia

U subotu se navršava 50 godina od smrti kultnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jedno od nezaoblizanih turističkih mesta pored Ajfelove kule, Trijumfalne kapije, Jelisejskih polja i Luvra.

Amerikanci će pola veka od smrti Morisona obeležiti knjigom „Sabrana dela Džima Morisona – poezija, časopisi, transkripti i tekstovi“.

Povezane vesti

Knjiga na 600 stranica predstavlja najopsežniju kolekciju spisa bivšeg frontmena grupe The Doors objavljenu do danas. Štampano izdanje prati i digitalna audio knjiga sa snimkom na kojem Morisom čita svoje poeme i to 8. decembra 1970. kada je napunio 27 godina.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa The Doors i smatran je za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 28. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji rokenrola, dok su pesme The Doors postale obavezne u kompilacijama radio stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan.

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem nemačkog filozofa Fridriha Ničea i pisaca i pesnika Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno francuskog pesnika Artura Remboa, često govoreći za sebe da je „Rembo u kožnoj jakni“.

Za života je uspeo da izda dve knjige „The Lords – Notes on Vision“ i „The New Creatures“. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma „Wilderness“ i svetski poznat „The American Night“.

Otkud ime The Doors

Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Umetnik je dao ime grupi The Doors prema naslovu knjige britanskog pisca i esejiste Oldusa Hakslija „The Doors of Perception“ (Vrata percepcije) i citatu iz te knjige – „Kad bi se vrata percepcije otvorila, čoveku bi se sve pojavilo onako kako jeste – beskonačno „.

Slavni reditelj Oliver Stoun snimio je film „Dorsi“ o Morisonovom životu, sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Film je dobro prošao kod kritike, ali je doživeo komercijalni neuspeh.

Preživeli članovi The Doors nisu bili zadovoljni istorijskim slobodama koje je Stoun ubacio u njihovu priču. Obožavaoci smatraju da reditelj nije uspeo da prikaže Morisonovu poetsku stranu i da se samo držao njegovog hedonizma.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu, na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao.

Komentari

Vaš komentar