U Srbiji festivali oživeli, a kakva je situacija u regionu i svetu

Showbiz 21. jul. 202123:442 komentara
Podeli:
Exit
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Građani Srbije su, za razliku od regiona i drugih zemalja širom sveta, ove godine imali prilike da se malo opuste, te da uživaju u muzičkim festivalima širom zemlje. Od Arsenala u Kragujevcu krajem juna, preko EXIT-a početkom jula, pa sve do Lovefesta koji nas očekuje u avgustu. Evropa, Amerika, ali ni region, nisu bili te sreće.

Koačela, najveći i najprestižniji muzički festival na svetu, koji je u aprilu ove godine trebalo da se održi u Kaliforiniji, ponovo je otkazan zbog pandemije koronavirusa, drugu godinu zaredom. To je treći put da je ovaj događaj, koji se odvija na otvorenom, otkazan ili odložen zbog pandemije. Prvi put se to dogodilo u 2020. godini, kada je njegov datum bio pomeren nekoliko meseci unapred, da bi na kraju i zaista bio otkazan. Koačela festival obično okupi oko pola miliona obožavalaca na lokaciju na otvorenom u pustinji u Kaliforniji, piše Nova.rs.

Iako muzička imena koja bi potencijalno trebalo da nastupe nikada nisu objavljena, pop zvezda Lejdi Gaga je u aprilu prošle godine na Instagramu napisala da je sa organizatorima imala dogovoren tajni set na festivalu, ali da je njen nastup otkazan zbog pandemije. Tada je i odložila objavljivanje svog šestog studijskog albuma.

Glastonberi, veliki muzički festival u Velikoj Britaniji, takođe je ponovo otkazan. Informacija je potvrđena još u januaru ove godine.

„Sa velikim žaljenjem moramo da objavimo da ovogodišnji festival Glastonberi, koji je bio planiran za jun, neće biti održan“, naveli su organizatori festivala Majkl i Emili Evis.

Izvor : Arsenal fest/Nemanja Đorđević

Naveli su da je, uprkos svim naporima, „postalo jasno da neće biti u mogućnosti da organizuju festival kako su želeli“.

Siget je takođe doživeo istu sudbinu. Organizatori mađarskog muzičkog festivala Siget saopštili su u maju ove godine da otkazuju glavni letnji događaj u Budimpešti, i da će umesto toga u 2022. godini uslediti „veliki povratak“.

Iz kompanije koja organizuje festival naveli su tada da je situacija sa pandemijom koronavirusa i neizvesnost u pogledu putovanja, smeštaja i korišćenja kartica za vakcinaciju na domaćem i međunarodnom nivou, primorala organizatore na preispitivanje ovogodišnjih festivalskih planova.

Festivali koje je organizovala ta kompanija, u kojoj je američki privatni investicioni fond „Providens ekviti partners“ kupio 70 odsto udela u 2017. godini, donosili su ogroman priliv Mađarskoj od turizma, gde na turističku industriju otpada više od deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Komentari

Vaš komentar