U Kuću slavnih rokenrola ulaze Tina Tarner, Džej Zi, Kraftverk, Fu Fajtersi…

Showbiz 13. maj 202114:467 komentara
Podeli:
Rokenrol kuca slave, Klivlend
Izvor: Shutterstock

Američka pevačica Tina Tarner i reper Džej-Zi odabrani su za hram rok muzike, a pridružuje im se nemačka grupa Kraftverk, objavio je Rock and Roll Hall of Fame o svečanosti koja će se održati krajem oktobra.

Kuća slavnih rok muzike nije nikada bila rezervisana samo za rok, nego se od prve promocije 1986, otvorila i za druge muzičke žanrove: soul, bluz, R&B, folk, kantri, a zatim i za rep.

Danas 81-godišnja Tina Tarner već je ušla u muzički panteon 1991. godine, kao članica tadašnjeg dua Ajk & Tina Tarner.

Ovaj put odabrana je kao solo umetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj muzički izražaj sredinom 80-ih, odabravši više pop stil čime je stekla veliki svetski uspeh.

Reper i producent iz Bruklina Džej-Zi već je dobio 23 Gremija, priznanja za doprinose američkoj muzičkoj industriji.

Jedan je od retkih umetnika koji je prošao nekoliko epoha repa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima šta za reći.

Svečani ulazak održaće se 30. oktobra u Klivlendu (Ohajo). U žiriju je više od 1.200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i istoričara muzike.

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i nemačka grupa Kraftverk, koju smatraju pionirom elektroničke muzike, zatim The Go-Go’s, jedna od prvih rok grupa potpuno ženskog sastava koja je bila uspešna.

Kao i Tina Tarner, drugi put ulazi i bivši gitarista Nirvane Dejv Grol, ovaj put u grupi The Foo Fighters, osnovanoj 1994. godine.

Odabrani su i reper LL Cool J, pevačica Kerol King, kao i soul pevač i pesnik Gil Scott-Heron.

Od 1995. Rock and Roll Hall of Fame ima stalno mesto u Klivlendu, gradu izabranom zbog svojih rok korena, ali i zbog toga što su gradske vlasti ponudile delimično finansirati gradnju zgrade.

Komentari

Vaš komentar