Život i nasleđe Tupak Šakura kroz muzejsku izložbu

Showbiz 04. nov 202114:002 komentara
Podeli:
Izvor: Profimedia, Columbia pictures

Originalni rukopisi Tupaka Šakura sa stihovima klasika poput „California Love“ i „Dear Mama“, naći će se kao eksponati, uz njegovu muziku, garderobu, poeziju, i mnoge druge artefakte koji nikada ranije nisu viđeni, pa će izložba na prostoru od 20.000 kvadratnih stopa predstavljati mešavinu savremene umetnosti i tehnologije. Na izložbi će se naći i materijali iz drugih galerija koje odaju počast njegovom odrastanju i pokojnoj majci.

California Love

Kultna „California Love“ bila je prvi singl nakon njegovog izlaska iz zatvora 1995. godine, i prva pesma pod patronatom Death Row-a. Do Šakurove kompilacije najvećih hitova nije se našla ni na jednom njegovom studijskom albumu, pošto je bila namenjena za album Dr. Dre-ja The Cronic II. Originalna verzija traje 6.29 minuta, i nikada nije objavljena. Prvu verziju sa tri strofe, namenjene spomenutom Andre Romel Jangu, čuva prijatelj Snup Doga i njegov koncertni disk džokej DJ Jam.

Originalna verzija sadrži sempl pesme Džo Kokera „Woman to Woman“, dok je remiks inspiraciju pronašao u pesmi „Intimate Connection“, benda Kleeers. Deo „California knows how to party“, otpevao je Rodžer Troutman koji je aranžman obojio koristeći zvučni efekat talk box.

Memorijalno „Imanje Šakur“ saopštilo je da će izložba „Tupac Shakur. Wake Me When I’m Free” biti otvorena 21. januara u Los Anđelesu. Izložba je opisana kao impresivno muzejsko iskustvo koje istražuje život i nasleđe pokojnog repera, udubljujući se u šire značenje njegovog aktivizma, muzike i revolucionarne umetnosti. Očekuje se da će izložba trajati šest meseci u Los Anđelesu, uz mogućnost da se proširi i na druge gradove.

Šakur, jedan od najcenjenijih ličnosti u hip-hopu, umro je 13. septembra 1996. od prostrelnih rana kada je imao 25 godina. Raskrsnica na Istočnom Flamingu i Koval Lejnu u Las Vegasu, na kojoj se dogodila ova tragedija i dan danas je predmet analiza, teorija zavera, ujedno je i hodočašće mnogim njegovim obožavaocima. Na taj način je boks meč između Majka Tajsona i Brusa Šeldona u kazinu MGM Grand, koji je pratio u društvu vlasnika izdavačke kuće Death Row Mariona „Šugara“ Najta, ostao poslednji javni događaj na kojem je prisustvovao legendarni reper.

Izvor : Profimedia

„Postoje hiljade komada papira, rukom pisanih papirića — što je sve, od njegovih tekstova do svih pesama i poezije koje znate, sve do liste namirnica za rođendansku zabavu“,  izjavio je Eron Saks, predsednik Kinfolk menadžmenta, koji radi sa Šakurovim imanjem, ali ima iskustvo u sličnim projektima, koji uključuju muzičke legende, poput Donija Hataveja i Otisa Redinga.

Izložba će biti ne samo kaleidoskop prirode Tupaka Šakura, već će pokazati koliko se ljudi i dan danas poistovećuju sa njim. Buntovništvo, modni stil, tematika kojom se bavio u pesmama, univerzalna je. Od ljubavi prema majci („Dear Mama“), do trudnoće („Brenda’s Got A Baby“), do očinske ljubavi („Letter 2 My Unborn“).

Dear Mama

Kada govorimo o ljubavi, jednom galerijskom delu, upravo će ona biti glavna tema. Taj deo biće  posvećen pokojnoj reperovoj majci Afeni Šakur, nekadašnjoj Crnoj panterki koja je inspirisala rad svog sina, a koja je preminula 2016. godine.

Njegova afekcija obeležena je 1995. na albumu Me Against The World. Na pesmi „Dear Mama“, on svoje detinjstvo ne posipa šećerom, već priča o siromaštvu i krek adikciji svoje majke, koja nije uticala na njegovu ljubav i poštovanje. Ova pesma smatra se jednom od najboljih pesama ovog žanra svih vremena, pa nije ni čudo što se našla u biblioteci kongresa, kao rad koji je kulturno, istorijski i estetski važan, i koji reflektuje život u Sjedinjenim Državama.

„Dear Mama“ su bile dve reči koje su se često provlačile kroz njegove pesme, pa je odlučio da ovoj temi da zaseban omaž. Okrenuo je svoju prijateljicu Džadu Pinket-Smit rekavši joj da je napisao pesmu o „našim majkama“ i da bi želeo da je ona čuje. Izliv emocija kod nje bio je razumljiv, pošto je i njena majka vodila sličnu borbu sa zavisnošću.

„And even as a crack fiend, mama, you always was a black queen, mama.“

U video spotu se pojavljuje Afeni Šakur, i prikazuje se njeno pomirenje sa sinom, koga je glumio u spotu neko nalik njemu. Tupak je tada služio kaznu od četiri i po godine zatvora. Ovu pesmu, i album, objavio je dok je bio osuđen. Dok je bio u zatvoru, album se brzo popeo na vrhove top-lista. Potražnja za video verzijom pesme je rapidno rasla, i on je tada i nastao, bez glavnog aktera u njemu. Kada je iz zatvora pušten, nijedan novi, verodostojniji spot sa njim nije snimljen.

„Afeni je bila najsamosvojnija crnkinja koja je hodala planetom“, a Tupakov sjaj je sijao jače od sunca. Afeni i „Pac“ su ponovo izmišljali i transformisali istoriju.” izjavio je nedavno Džamal Džozef, kum repera i specijalni savetnik imanja.

Šakurovo muzejsko iskustvo realizuje se u partnerstvu sa Universal Music Group, i projektom Art Collective, koji sarađuje sa Rokenrol kućom slavnih. Njegov hit „All Eyez on Me“, tako će ponovo oživeti svoju simboliku. Tupak je to i zaslužio.

Povezani tekstovi

Komentari

Vaš komentar