Trinaest godina od smrti Majkla Džeksona

Showbiz 25. jun 202212:136 komentara
Podeli:
Izvor: Hector Mata/AFP

Majkl Džekson, kultni "kralj popa", planetarno je popularan i 13 godina nakon smrti.

Njegov uticaj na muziku i danas vlada, to ponajviše možemo videti kroz umetnike novih generacija, a njegove pesme su zaista govorile o društvenim problemima, nekim koji su i danas aktuelni.

Pročitajte još

Smrt Majkla Džeksona 25. juna 2009. godine u 14h po lokalnom pacifičkom vremenu potresla je čitav svet.

Vest su saopštile L.A. Times i CBS, a Volf Blicer sa CNN nazvao je smrt velikana „tragičnim i vrlo tužnim trenutkom“.

Preminuo je od srčanog zastoja. Za smrt Džeksona, kako je pokazala istraga, odgovoran je njegov lični doktor Konrad Marej, koji je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata.

Majkl Džekson je ostavio stvaralaštvo u kojem odrastaju i današnja deca. Najveći hitovi, koje i danas možemo čuti, su „Billie Jean“, „They don’t care about us“, „Smooth criminal“ i mnogi drugi.

Pre 40 godina, Džekson je objavio album koji je učvrstio njegov status najveće svetske pop zvezde.

„Thriller“, objavljen 30. novembra 1982. godine, postao je najprodavaniji muzički album na svetu u istoriji i još uvek drži tu titulu. Značajni album, koji sadrži hitove poput naslovne pesme, kao i „Beat It“ i „Billie Jean“, prodat je u više od 33 miliona primeraka i to samo u SAD.

Prema Ginisovom svetskom rekordu, album je prodat u više od 100 miliona primeraka širom sveta.

Ali, to nije jedini svetski rekord koji je oborio. Majkl Džekson oborio je 39 Ginisovih rekorda. Između ostalog i za najizdašnijeg filantropa u istoriji.

Jedna takva njegova akcija bila je i 1992. godine, organizovana za Sarajevo, kada je ukazao na stradanja civila.

„Danas smo ovde sa poklonima deci ratnog Sarajeva. Sarajevo je 1992. postalo simbol svega što je tragično, ali izbežno u našem svetu“, rekao je tada Džekson, poslavši oko četiri miliona dolara pomoći BiH u hrani, lekovima i igračkama za decu opkoljenog Sarajeva.

Komentari

Vaš komentar