Tijana Kondić: Posle Nataše sam tri puta odbijena na FDU, odlazak – dobra odluka

Showbiz 07. jun. 202109:14 > 09:1918 komentara
Podeli:
tijana kondić
Izvor: Dragan Mujan/Nova.rs

Tijana Kondić je imala samo 16 godina kad smo je upoznali kao buntovnu Natašu, glavnu junakinju danas kultnog filma Ljubiše Samardžića. Uprkos uspehu "Nataše" i brojnim nagradama, Tijana je tri puta odbijena na prijemnom za Fakultet dramskih umetnosti, a u razgovoru za portal Zadovoljna.rs otkriva zašto je donela odluku da napusti Srbiju i kako se na kraju vratila u zemlju.

Ljubiša Samardžić je 2000. godin, navodno slučajno, video njenu fotografiju iz školskog dvorišta i izabrao je među skoro 500 kandidatkinja, za glavnu ulogu u filmu “Nataša”.

“Meni čak u početku nisu ni verovali, mislili su da je to neka izmišljotina na koju hoću da se izvučem iz škole. I onda sam morala da zovem producenta Tončija Matulića i Ljubišu da dođu da objasne o čemu se radi”, navodi Tijana u intervjuu za portal Zadovoljna.rs. Naravno, kada je ugledala Ljubišu u zbornici, razredna je pala u nesvest.

Film “Nataša” ostvario je ogroman uspeh. Tijana je osvojila Zlatnu mimozu u Herceg Novom, zatim nagradu Najbolji naturščik na Filmskom festivalu u Nišu, Zlatnu arenu u Puli i Statuetu slobode na festivalu u Sopotu. “Nataša” joj je donela i ulogu u filmu “Bumerang”, ali ne i ulaznicu za Fakultet dramskih umetnosti.

“Sa svim tim nagradama, nakon gimnazije, mislim šta bih drugo mogla da studiram nego glumu… I dobijem ‘ne’ kao odgovor. I to ne jednom, nego tri puta. I onda sam imala vrlo težak period da razumem to”, priznaje Tijana.

Neprijatni razgovori sa Miroslavom Aleksićem

Iz vremena kad se nadala mestu u klasi FDU, a u kontekstu aktuelnih dešavanja, dobro se seća razgovora s Miroslavom Mikom Aleksićem, koji se suočava s nizom optužbi za seksualno zlostavljanje mladih glumica.

“Ja sam imala sreću da nemam negativna iskustva što se toga tiče, možda zato što sam na sve gledala kao na šalu. Nisam imala nepristojnih ponuda, nisam imala neprijatnih iskustava sa starijim kolegama, ali imala sam nekoliko neprijatnih razgovora sa Aleksićem, njih se jako dobro sećam”, kaže Tijana.

“Jedne godine sam na preporuku Ljubiše Samardžića otišla da s njim razgovaram o tome da li bi me on spremao za prijemni ispit i bilo je to vrlo neprijatno iskustvo, mislim da je on mene verbalno maltretirao i provocirao i dovodio do trenutka da puknem. Ja sam to shvatila. Ispitivao me zašto bih ja želela da se bavim glumom, ja sam rekla da želim da se bavim time zato što volim, i zato što sam do sada imala uspeha u tome, a on je rekao da to ‘nije dovoljno dobar odgovor, jer samo dva posto ljudi u svetu radi posao koji voli’. Pokušavao je da me isprovocira, govorio da nije gluma to da se samo pojavljuješ na naslovnim stranama i da budeš poznata i lepa. Ja sam rekla da ja to nisam ni mislila i da ne želim zbog toga da glumim. Onda je navodio neke sad već poznate glumce koji su kod njega učili, glorifikovao ih je, a ja u tom trenutku o njima nisam imala baš visoko mišljenje. Zahvalila sam se i otišla. Nekoliko puta smo imali slične razgovore, sećam se da mi nije bilo jasno šta taj čovek uopšte hoće od mene. Interesantno je da je te godine baš njegova žena Biljana Mašić primala klasu i eto, čudom, ja nisam bila primljena.”

Danas može objektivno da sagleda situaciju, ali tada…

“Tada sam to stvarno gledala kao neuspeh, bila sam razočarana, nije mi bilo jasno kako je to moguće. Glumu upisuju deca koja pokazuju nadarenost, talenat, materijal koji će se razvijati naredne četiri godine. Ostalo mi je enigma i danas. Nisam imala prilike s nekim od njih da razgovaram privatno pa da pitam zašto me nisu primili, ali vremenom mi je postalo nebitno. Sada na to gledam kao na dobru stvar. Nekad je u životu dobro da ne dobijete ono što želite u tom trenutku”, ističe i pojašnjava:

“Tad sam bila tužna, ali sad mislim da mi je ostavilo prostor da ne budem ukalupljena i da se ne opterećujem tehničkim stvarima i tuđim mišljenjem. Moja odluka da se bavim umetnošću nije zato što neko misli da sam dobra ili ne, već zato što je to moja potreba da se time bavim. To je moje i to mi niko ne može oduzeti. Sve talente koje posedujete ne može niko da vam oduzme, može samo da ima mišljenje o tome. Ja sam to stavila u kategoriju nečijeg mišljenja i nastavila dalje. Trebalo mi je vremena, ali uspela sam”.

Odlazak iz Srbije

Tijana Kondić završila je svetsku književnost na Filološkom fakultetu, posle i master studije. Igrala je u nekoliko studentskih filmova, reklama za inostrano tržište, radila kao PR u Kulturnom centru Beograda, s kolegama realizovala performanse o Virdžiniji Vulf, vodila emisiju Stepenište na RTS-u, organizovala izložbu o Kafki… A onda prelomila i otišla iz zemlje.

“U nekom momentu sam videla da se ništa ne događa i da ja ne mogu svoje ambicije da ostvarim ovde, da ne mogu da živim od toga i da ne mogu da zarađujem kao samostalni umetnik. To i je bila prekretnica, da se sklonim makar se bavila nečim drugim, samo da ne budem ovde. Sad kad gledam, mene je to samo obagatilo, koliko god da sam s nekim negativnim razmišljanjima otišla odavde, mislim da sam time samo dobila”, konstatuje.

Dobila je stipendiju za školu jezika u izraelskoj Haifi gde je šest meseci učila samo hebrejski.

„Oni tamo imaju veliki internacionalni filmski festival u Haifi, ja sam se javila i rekla: Ja sam glumica iz Beograda, treba mi posao. I tako sam počela da se bavim produkcijom, upala sam u organizaciju festivala i baš te godine je bio film ‘Enklava’. Išla sam iz projekta u projekat, uzimala preporuke, bilo mi je jako teško pošto tamo nisam imala zaleđe, niko nije znao ko sam, šta sam. Radila sam dokumentarne filmove, čak i jednu dokumentarnu emisiju za BBC ‘Forbidden history’ koja se snimala u Jerusalimu. Najveći projekat bio mi je igrani film njihovog čuvenog reditelja Amosa Gitaija, na kojem sam imala priliku da upoznam njihove poznate glumce i vidim kako se radi velika produkcija u inostranstvu.“

U međuvremenu je počela da dobija pozive za uloge u Srbiji, ali ih je kaže, odbijala jer “nije osećala da je trenutak da se vrati”.

“Onda sam dobila poziv od Dejana Karaklajića za seriju ‘Tajne vinove loze’ gde sam bila pomoćnik reditelja, nisam ostala do kraja projekta, jer nismo uspeli da se dogovorimo do kraja, ali zbog toga sam se vratila. Bio je plan da se vratim na tri meseca, a onda je krenula korona. U međuvremenu sam upoznala Nikolu Burovca koji je jedan od producenata ‘Tri muškarca’… I sad sam tu”, priča Tijana koja je trenutno angažovana kao pomoćnik reditelja i reditelj druge ekipe na seriji ‘Tri muškarca i tetka’, a od sredine sezone će imati i ulogu.

Ceo intervju sa Tijanom Kondić u kojem otkriva kako se nosila sa slavom posle „Nataše“, zašto se ponekad oseća kao stranac u Beograd i koje projekte sprema za budućnost, čitajte na portalu Zadovoljna.rs.

Komentari

Vaš komentar