Slavne ličnosti prodaju svoje lične predmete za podršku SZO u Ukrajini

Showbiz 24. sep 202211:051 komentar
Izvor: Reuters/Brendan McDermid/File Photo

Slavne ličnosti, među kojima britanska pop zvezda Ed Širan i košarkaška legenda Šakil O'Nil, prihvatile su da ponude na onlajn prodaju neke svoje lične predmete, u svrhu podrške Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ukrajini.

Sedam meseci posle početka ruske invazije u Ukrajini Fondacija SZO, telo koje podržava napore organizacije u suočavanju sa najhitnijim svetskim zdravstvenim izazovima, je pokrenula onlajn prodavnicu „HumanKind“, gde obožavatelji mogu da pokušaju da kupe lične predmete slavnih ličnosti.

Prikupljena sredstva će biti iskorišćena za podršku delovanju SZO u Ukrajini i susednim zemljama, navodi fondacija u saopštenju, a nada se da će biti prikupljeno 53,7 miliona dolara.

Pored Eda Širana i Šakila O’Nila, drugi umetnici i sportisti podržavaju ovu akciju, a među njima je britanska pevačica Eli Goulding, pop zvezda Hari Stajls, umetnik Šepard Feri, kao i šampion u boksu Vladimir Kličko, čiji stariji brat Vitalij je gradonačelnik Kijeva.

Čuvena britanska pevačica Eni Lenoks, koja je za prodaju dala par svojih naočara za sunce, pozvala je sve da urade šta mogu da podrže ukrajinski narod.

Zainteresovani su pozvani da upute poklone onlajn na vebsajtu „humankind.who.foundation“ od 24. septembra do 24. oktobra, a izvlačenje pobednika će biti 31. oktobra.

„Sedam meseci od početka ovog tragičnog rata, ljudima je sve potrebnija hitna medicinska nega širom zemlje. Treba da odgovorimo na hitne i dugoročne zdravstvene potrebe pogođenih ljudi“, rekao je generalni direktor fondacije SZO Anil Soni u saopštenju.

SZO je zabeležio 550 napada na zdravstvene sisteme u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

Prema organizaciji, više od 12 miliona izbeglica je pobeglo u evropske zemlje i više od trećine ukrajinske populacije (17,7 miliona stanovnika) ima potrebu za humanitarnom pomoći. SZO je do sada isporučila 1.300 tona medicinske pomoći Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar