Rumunija tvrdi da je EBU pogrešno njenih 12 poena dodelio Ukrajini

Showbiz 16. maj. 202216:44 > 16:469 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Yara Nardi

Rumunski javni servis TVR optužio je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da nije poštovala izbornu volju rumunskog žirija, pogrešno davši maksimalnih 12 poena Ukrajini, koja je i pobedila na Pesmi evrovizije, održanoj u subotu u italijanskom gradu Torinu.

Ukrajinski bend Kaluš orkestar lako je odneo pobedu, završivši sa 631 bodom, dok je drugoplasirana Britanija imala 466, prenosi Summit news.

Povezane vesti

Međutim, uprkos velikoj razlici između prvoplasiranog i drugoplasiranog, rumunski evrovizijski zvaničnici su se žalili da je EBU ignorisala njihovo glasanje da Moldaviji daju maksimalan broj glasova, a ne Ukrajini.

„Iznenadili smo se kada smo otkrili da glasanje rumunskog žirija nije uzeto u obzir u konačnom poretku. Organizatori su dodelili različit broj poena učesnicima finala u ime našeg žirija. Preciziramo da je rumunski žiri odlučio da maksimalan broj poena da Moldaviji“, navela je TVR u saopštenju.

Predstavnici svih zemalja, dodaje se, normalno se pojavljuju uživo u prenosu da pročitaju kako je glasala njihova zemlja, ali Eda Markus iz Rumunije nije mogla da se vidi.

Evropska radiodifuzna unija je odgovorila tvrdnjom da su primetili „neregularnost u glasanju“ koja ih je „primorala da zamene rezultate iz šest zemalja – Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.

„Da bi se usaglasio sa uputstvima za glasanje na takmičenju, EBU je sarađivao sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju, kako za drugo polufinale, tako i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnom istorijom glasanja), naveo je EBU u saopštenju.

U konačnom zbiru glasanja, ni Rumunija ni Moldavija nisu jedna drugoj dodelile poene.

TVR je naveo da su organizatori Evrovizije „zamenili ocene žirija u Rumuniji ‘zamenom’ izračunatom na netransparentan način“ i čak ih nisu ni obavestili šta su radili tokom takmičenja.

Iako je deo glasanja takođe zavisio od publike, Summit news navodi da ove tvrdnje sugerišu da je iza kulisa možda bilo nekih smicalica kako bi se osiguralo da Ukrajina pobedi, koja je i po kladionicama slovila za najvećeg favorita.

EBU je osporio glasanje i Crne Gore, a njen evrovizijski tim je u saopštenju naveo da je glasanje u studiju RTCG „proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU“, te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti. Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je televiziji Vijesti da je pisao Evropskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje.

Srpska predstavnica na Pesmi Evrovizije Ana Đurić Konstrakta osvojila je peto mesto.

Komentari

Vaš komentar