Rosić: Kampanja protiv Bregovića na Kosovu je potpuna budalaština

Showbiz 07. avg. 202111:44 > 12:0216 komentara
Podeli:

Novinar i pisac Branko Rosić izjavio je u Novom danu TV N1 da kampanju medija na Kosovu protiv nastupa Gorana Bregovića na jednom festivalu u Albaniji vidi kao "potpunu budalaštinu".

Nakon što je objavljeno da će nastupiti na festivalu u albanskom gradu Korči, kosovski mediji nazvali su Gorana Bregovića „inspiratorom masakra nad Albancima“, a Rosić je rekao da mu ti tekstovi spadaju u „žanr budalaštine“, kao što je to bilo i sa Bajagom pre nekoliko godina u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI:

„Mi smo imali nepodobnosti muzičara i od ranije, od 70-ih godina, ali sad kad gledam, imali su, ili nisu imali potkrepljenje oni koji su ih zabranjivali, ali bio je Vice Vukov ‘Maspok’, pa Oliver Mandić u Arkanovoj gardi… ali ovo sa Bajagom i Bregom je potpuna budalaština“, ocenio je Rosić.

Podsetio je i da je Goran Bregović uveo albanski jezik u jugoslovenski rokenrol, pesmom „Kosovka“ na albumu Bijelog dugmeta „Uspavanka za Radmilu M“ iz 1983. godine.

„Bio sam svedok pojave te pesme, bio je zanimljiv spot koji se pojavio uz nju, to je bio čitav kontroverzan materijal, u tom spotu su neki ljudi iza žice, to su kao Albanci. Svi su Jugoslaviji kao bili jednaki, ali oni su negde bili u zapećku, nije se smelo reći građani drugog reda, ali u ‘offu'“, podsetio je gost Novog dana.

Istakao je i da je pesma „Kosovka“ došla u postfestumu demonstracija Albanaca na Kosovu, kao i da je Željko Bebek kasnije govorio da je zbog te političnosti napustio Bijelo dugme.

Rosić je ipak ukazao da je ta pesma 80-ih podigla manje prašine nego što bi danas. „Čak bi i taj spot u današnjem kontekstu bio mnogo problematičniji“, uveren je on.

Kosovski mediji su kao problematičnu naročito istakli Bregovićevu pesmu „Kalašnjikov“ napisanu za film „Andergraund“ Emira Kusturice iz 1995. godine, a Rosić je duhovito poručio da „Kalašnjikov“ može biti problematičan jedino ako je u oružanom listu, a ne na plejlisti.

Podsetio je i da je Bregović nastupio na dočeku 1997. godine, održanom usred velikih građanskih protesta u Beogradu, te da se pesma „Kalašnjikov“ tada redovno puštala na demonstracijama.

Komentari

Vaš komentar