Roberto Beninji na festivalu u Veneciji dobija Zlatnog lava za životno delo

Showbiz 15. apr. 202114:595 komentara
Podeli:
Izvor: Alberto PIZZOLI/AFP

Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji primiće Zlatnog lava za životno delo na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra), koji će ove godine biti održan od 1. do 11. septembra, saopštili su organizatori festivala.

„Beninji je na početku karijere imao inovativni duh sa nepoštovanjem pravila i tradicije i to ga čini posebnim i bez premca“, izjavio je direktor Mostre Alberto Barbera.

Beninji (68) je pokazao istovremeno preteranost, drskost i velikodušnost, a javnost je takođe privukao svojim radostima punim strasti, koje su originalne karakteristike njegovog opusa.

„Moje srce je puno radosti i zahvalnosti. Neizmerna mi je čast da primim tako važnu nagradu za svoj rad“, rekao je Beninji.

Glumac je postao svetski poznat u filmu „Život je lep“ iz 1997. godine, tragikomediji o Holokaustu. U tom ostvarenju, Beninji glumi Jevrejina koji svoje dete spasava tako što ga ubeđuje da je njihov odlazak u koncentracioni logor samo igra koja im omogućava da u slučaju pobede osvoje tenk.

Kvalitet Beninjijeve glume i intenzivna emocija iz tog filma doneli su mu nagradu žirija 1998. godine na Filmskom festivalu u Kanu, kao i tri Oskara 1999. godine za najbolji strani film, najbolju muziku i najbolju mušku ulogu.

Komentari

Vaš komentar