Preminuo kanadski reditelj Žan-Mark Vale

Showbiz 27. dec. 202108:55 > 10:05
Podeli:
Žan Mark Vale
Izvor: Tanjug / Jordan Strauss/Invision/AP

Kanadski reditelj i producent Žan-Mark Vale (Jean-Marc Vallee), dobitnik nagrade Emi za hit seriju "Nevine laži" i drame iz 2013. godine "Poslovni klub Dalas" koja je imala više nominacija za Oskara, umro je u 59. godini.

Njegov predstavnik rekao juče da je Vale umro iznenada tokom vikenda u svojoj kući kod Kvebek sitija u Kanadi.

Vale je bio poznat po svom naturalističkom pristupu snimanja filmova, a tokom protekle decenije radio je sa poznatim glumcima među kojima su Riz Viderspun, Nikol Kidman, Ejmi Adamas, Džejk Gilenhal.

On je režirao film „Mlada Viktorija“ iz 2009. u kome je igrala Emili Blant i postao je traženo ime u Holivudu kada je film „Poslovni klub Dalas“ (Dallas Bajers Club) sa Metjuom Mekonahijem i Džaredom Letom u glavnim ulogama dobio šest nominacija za Oskara uključujući i za najbolji film.

Često je snimao sa prirodnim svetlom i kamerama iz ruke i davao je glumcima slobodu da improvizuju tekst.

Sa Riz Viderspun snimio je film "Divljina" (Wild) iz 2014. godine, a ponovo se udružio sa njom kada je režirao prvu sezonu hit serijala televizije HBO "Nevine laži " (Big Little Lies) 2017. godine.

Sa Ejmi Adams ponovo je radio 2018. u seriji "Oštri predmeti" (Sharp Objects) takodje za HBO. Za obe serije dobitnik je nagrade Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America -DGA).

Komentari

Vaš komentar