Preminula oskarovka Luiza Flečer, zvezda filma „Let iznad kukavičjeg gnezda“

Showbiz 24. sep 202210:165 komentara
Izvor: David Livingston/Getty images North America/Getty Images via AFP

Glumica Luiza Flečer, koja je dobila Oskara za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975 godine, preminula je u 88. godini života, javio je kasno u petak AP.

Flečer je umrla u snu, okružena porodicom u svom domu u Mondurasou u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njen agent Dejvid Šaul. Nije naveo uzrok smrti.

Njen sin Endrju Bik je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživela je dve borbe sa rakom dojke.

Glumica je 1976. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Račed u Formanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Kizija iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

Komentari

Vaš komentar