Posle brojnih odlaganja otvara se Muzej filma u Los Anđelesu

Showbiz 22. sep 202111:30
Podeli:
Muzej filma, Los Anđeles
Izvor: Tanjug/Photo by Rićard Shotwell/Invision/AP

Muzej američke filmske akademije koja dodeljuje Oskare, spreman je da bude otvoren za javnost 30. septembra, devet godina od kada je najavljeno otvaranje i četiri godine od predviđenog datuma.

„Vrlo sam uzbuđen da mogu konačno da vam kažem, dobrodošli u Akademijin muzej filma“, rekao je glumac Tom Henks sinoć novinarima na novinarskom predstavljanju muzeja u Los Anđelesu uoči njegovog otvaranja za javnost.

„Svi znamo da se filmovi snimaju svuda u svetu, i da su to divni filmovi. I da ima drugih gradova sa filmskim muzejima, ali uz svo poštovanje drugima ovaj muzej Akademije za film u Los Anđelesu mora da bude Partenon takvih mesta“, rekao je Henks.

Prvu stvar koju će posetioci videti pri ulasku u zgradu je Brus, 548 kilograma teška, sedam i po metara duga i 46 godina stara ajkula napravljena iz otiska iz filma „Ajkula“.

Ajkula visi iznad glavnih lifova i tu je podignuta prošlog novembra u pripremi za najavljeno otvaranje u aprilu.

Muzej posetiocima nudi veliki pregled svetskog filma od njegovih početaka krajem 19. veka do današnjih dana.

Prva privremena postavka muzeja slaviće dela legendarnog japanskog stvaraoca animiranih filmova Hajao Mijazakija, kao reditelja Spajka Lija i Pedra Almodovara.

Neke galerije su usmerene na Oskare sa statuama osvojenim tokom decenija i govorima dobitnika projektovanim na zidu.

U svim galerijama muzeja ima projektovanja scena, sa tehnologijom koja se kreće od „čarobinih svetiljki“ iz 18. veka, preko nemih filmova, do današnje tehnologije 3-D.

Predstavjeni su kostimi iz brojnih filmova, Drakule, Gospodara Prstenova, droida i Ratova zvezda i drugih.

Muzej je dizajnirao čuveni arhitekta Renzo Piano, koji je doprineo i centru Pompidu u Parizu.

To je bivša robna kuća iz 1930. koju je on preuredio u glavne galerije muzeja. Uz zgradu je metalna kupola gde se nalazi bioskop Dejvid Gefen sa 1.000 mesta koji izgleda kao da lebdi iznad muzeja.

Otvaranje muzeja najavljeno je 2012. godine i prvo je trebalo da bude 2017. godine, ali je ono pogođeno odlaganjima tipičnim za takve projekte, i dodatno se odužilo zbog pandemije.

Komentari

Vaš komentar