Pola veka od smrti Džima Morisona

Showbiz 03. jul 202113:28 > 18:3811 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/vincecaro72

Frontmen benda The Doors Džejms Daglas Morison, poznatiji kao Džim Morison, preminuo je 3. jula 1971.

Rođen je 8. decembra 1943. godine na Floridi. Sin je admirala Ratne mornarice SAD Džordža Stivena Morisona i Klare Klark Morison.

Povezane vesti

Nakon završenih studija filma na Univerzitetu u Kaliforniji, 1965. godine sa kolegom Rejom Manzarekom osniva grupu „The Doors“. Ubrzo su im se pridružili bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger.

Bili su jedinstveni za to vreme, zbog novog muzičkog aranžmana pesama, kao i zbog toga što u svom sastavu nisu imali bas gitaru.

Prvi album, pod nazivom „The Doors“, su izdali 1967. godine. Iste godine su izdali singl „Light my fire“, koji je postao broj 1 na Bilbordovoj top listi, a i do danas je ostao jedan od najvećih hitova Dorsa.

Sa drugim albumom su promenili zvuk na psihodeliju i tako nastaje „Strange Days“, po mnogim kritičarima najkvalitetnije izdanje ovog benda. Odmah potom je usledio i treći album, „Waiting For The Sun“, a 1969. i četvrti, „The Soft Parade“.

Iste godine dogodio se koncert nakon kojeg je bend odlučio da prekine turneje. Naime, nakon održanog koncerta u Majamiju, lokalne vlasti, tada još uvek pod velikim uticajem konzervativnog juga SAD, podigle su optužnicu protiv Morisona, zbog, kako je tada navedeno, „razvratnog i lascivnog ponašanja, nepristojnog izlaganja, psovki i pijanstva“.

Osuđen je na šest meseci zatvora i kaznu od 500 dolara, ali je preminuo pre izvršenja presude. Tek 2010. je posthumno rehabilitovan, odlukom tadašnjeg guvernera Floride Čarlija Krista.

Nakon prekida turneja, posvećuju se studijskom radu i vraćaju se bluz korenima snimanjem albuma „Morrison Hotel“ 1970. godine.

Poslednji album „L.A. Woman“, Morison je snimio 1971. Nakon toga je otišao na odmor u Pariz sa devojkom Pem Karson i menadžerom Bilom Sidonsom, gde je i umro.

Preminuo je 3. jula 1971. u svojoj kadi. Iako su mnogi biografi i obožavaoci smatrali da je umro zbog predoziranja drogom, zvanični izveštaji navode da je uzrok smrti otkazivanje srca. Autopsija nikada nije izvršena jer, po francuskim zakonima, nije bilo tragova borbe ili zločina, pa samim tim ni legitimnog razloga za autopsiju.

Sahranjen je u Uglu pesnika, na groblju Per Lašez u Parizu. Vremenom je njegovo grobno mesto postalo jedna od većih turističkih atrakcija u francuskoj prestonici, a Morison će ostati upamćen, između ostalog, kao jedan od najharizmatičnijih pevača u istoriji rok muzike.

Komentari

Vaš komentar