Penelope Kruz dobitnica španske nacionalne nagrade za kinematografiju

Showbiz 06. jun. 202217:571 komentar
Podeli:
Izvor: AP Photo/John Locher

Slavna španska glumica Penelope Kruz dobitnica je "nacionalne nagrade za kinematografiju" u svojoj zemlji.

Ministarstvo kulture i sporta Španije objavilo je da je nagrada dodeljena glumici uz obrazloženje da je u 2021. godini „svojim postignućima obogatila špansku kulturnu baštinu“.

Istaknuto je takođe da je 48-godišnja glumica prva državljanka Španije koja je dobila nagradu „Volpi Cup“ za najbolju glumicu na italijanskom filmskom festivalu u Veneciji 2021, te kako je po četvrti put nominovana za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu.

Naglašeno je i da je umetnica iz Madrida „bila jedan od istaknutih vođa 1990-ih, kada je španska kinematografija obnovljena i da je učestvovala u mnogim društvenim i međunarodnim filmovima“.

"Sa svojim ogromnim talentom i svestranom ličnošću, ona sarađuje i ima bliske veze s filmašima iz celog sveta i to je otvorilo nova vrata i španskoj kinematografiji", navodi se u saopštenju.

Uz Nacionalnu nagradu za kinematografiju, Kruz je dobila i novčanu nagradu od 30.000 evra.

U dosadašnjoj vrlo bogatoj karijeri igrala je u 65 filmova, osvojila je Oskara u kategoriji "najbolja glumica" za ulogu u filmu Vudija Alena "Viki, Kristina, Barselona" 2008. godine, a dobila je i nagrade na festivalima u Kanu u Francuskoj i "Goja" u Španiji.

Komentari

Vaš komentar