Oružarka: Neko u pištolj koji je koristio Alek Boldvin ubacio bojevu municiju

Showbiz 23. okt. 202113:19 > 13:2215 komentara
Podeli:
Izvor: DAVID MCNEW / AFP

Filmska oružarka Ana Simonović izjavila je u Novom danu TV N1 da je na snimanju filma "Rđa", prilikom kog je Alek Boldvin usmrtio direktorku fotografije i ranio režisera, korišćen pištolj koji je prerađen za ispaljivanje manevarske municije, ali da je neko u pištolj ubacio bojevu municiju i da zbog toga može da tvrdi da je reč o nameri, odnosno da tako nešto nije moglo da se desi slučajno.

„Bojeva municija se ne sme koristiti na filmskom setu i to je prvi propust koji je uočen na ovom snimanju“, istakla je Simonović.

Simonović je sarađivala sa domaćim i inostranim produkcijama na više filmskih i televizijskih projekata i kaže da je procedura u vezi sa upotrebom oružja precizna i detaljna.

Povezane vesti

„U proceduri snimanja jednog projekta, prva i osnovna stvar na koju se stavlja akcenat su bezbednosna pravila od kojih se ne sme odstupati. Unošenje bojevog metka na set nije dozvoljeno, ni u kakvom slučaju. Ukoliko je, zbog krupnog kadra, potrebno snimiti bojev metak, koristi se invertna municija koja izgleda kao bojeva, ali je iz nje izvađeno punjenje“, objašnjava ona.

Na pitanje da li bi Boldvin mogao da snosi odgovornost za ubistvo direktorke fotografije i ranjavanje režisera, Simonović kaže da je odgovornost na najmanje četiri člana filmske ekipe.

„Rekvizitera, oružara, pomoćnika reditelja, samog glumca, pa i pripadnika obezbeđenja koji je peti na toj listi odgovornih. Ovo nije greška samo jednog čoveka“, ističe Simonović.

Upitana o bezbednosnim uslovima i upotrebom oružja u domaćim produkcijama, Simonović je ocenila da su procedure „nešto blaže“ u odnosnu na one koje vladaju u inostranim.

„Prvo se kaže da će biti unet pištolj na scenu, pa se pokazuje da je cev, šaržer, prazan. Ako u sceni imamo opaljivanje metka, pokazuje se maneverska municija koja se stavlja u šaržer i kaže se koliko će biti opaljenja. Potom se svi sklone iza kamere, a ekipi se kaže da stave čepove u uši. Tek onda se pristupa snimanju scene“, objašnjava Simonović.

U tom smislu, dodaje ona, manevarska municije može biti opasna, ali ne i smrtonosna.

„Lažni meci su opasni ako se snima ispod dozvoljene razdaljine koja je 20 metara, može da se desi da se deo čaure odlomi ili deo koji prekriva čauru, ali u tom slučaju može biti izazvana samo opekotina“, rekla je Simonović.

Komentari

Vaš komentar