O fenomenu „Vaska Žabate“: Šta su „pesme budale“

Showbiz 10. avg 202211:238 komentara
Podeli:
Petar Janjatović
Izvor: N1

Petar Janjatović, novinar i muzički kritičar, govorio je u Novom danu o fenomenu "Vaska Žabate", odnosno bugarske pesme "Kombajn - vršalica" koja je postala viralna pre oko mesec dana, na YouTube je postavljena pre osam godina, a jedan bugarski novinar je za Nova S rekao da je stara čak 15.

Janjatović do juče nije čuo ovu pesmu, a kaže da ga je to podsetilo na jedan intervju koji je sredinom osamdesetih radio sa Đorđem Balaševićem“.

„Povodom njegovog tada aktuelnog albuma, o pesmi koju je imao, koja je bila šaljiva, površna, on je rekao ‘ja na svakoj ploči imam pesmu budalu, jer je to kao potrebno kao mamac’. Meni se čini da su ovo te, da upotrebim Balaševićevu terminologiju, pesme budale – šaljive, neobavezne, površne, neverovatnom brzinom ulaze u uši… Zbog interneta takve pesme iskoče, budu hit neko vreme i onda se zaborave i onda stignu neke sledeće“, kaže Janjatović.

Ističe da je to „pevljiva pesma“.

„Drugo, moram priznati, nama je bugarski jezik smešan, onda ima i komični efekat, spot je komičan, ima nekih asocijacija na određene glagole, tako da je i to zabavno. Skrenuo bih pažnju na jednog drugog Vaska u Bugarskoj, to je čuveni bluz muzičar, on se zove Vasko Krpkata. Raznih Vaska ima u Bugarskoj“, kaže Janjatović.

Osvrnuo se i na slične pesme koje su bile hitovi.

„Gangam stajl gde je još dodatni efekat bilo njegovo igranje. Mislim da su najveća publika takvih pesama deca, to jesu de fakto dečje pesme, zabavne, drugačije, takođe bitno je što dolaze iz drugih sredina. Raznovrsnost mislim da kod ljudi utiče dosta“, smatra on.

Na pitanje da li je pesma i njemu „ušla u uši“, rekao je da nije.

„Ja sam nekako skloniji Krpkati“, kaže Janjatović.

Komentari

Vaš komentar