Mikelsen: Scenario je kao Biblija, hteo sam da se „Lov“ drugačije završi

Showbiz 15. avg 202213:222 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Proslavljeni danski glumac Mads Mikelsen poručio je iz Sarajeva da nikada nije kasno početi glumačku karijeru, a onima koji se odluče na taj korak rekao je da je jedno od njegovih pravila držati se scenarija poput Biblije.

Mikelsen je jedan od gostiju 28. izdanja Sarajevo Film Festivala gde mu je uručena počasna nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umetnosti, a tim povodom je prikazan prikazan i film „Lov“ u kojem danski glumac igra glavnu ulogu.

Mikelsen je već ostvario impresivnu karijeru jer je do sada snimio više od 50 filmova i televizijskih serija od kojih su brojni zabeležili ogromni komercijalni uspeh, a sve je to učinio za nešto više od 25 godina.

Danas 56-godišnji glumac podsetio je publiku u Sarajevu da je karijeru započeo kada je već napunio 30 godina i to mu je bio povod da mladim glumcima poruči da i oni računaju s takvom mogućnosti.

„Nikada nije kasno“, rekao je Mikelsen.

Upitan kako je postigao sve to je postigao, on je kazao da nastoji da ne gleda previše samog sebe na ekranu i analizira se. To je, kaže Mikelsen, koncentrisanje na prošlost i nije dobar korak za glumca.

Drugo pravilo kojeg se drži je da puno pažnje poklanja scenariju jer je, prema njegovom mišljenju, glumac na neki način „sluga priče“.

„Scenario je Biblija i strogo ga se držim“, rekao je Mikelsen, dodajući da je posao glumca tačno sprovesti ono što reditelj želi. On, međutim, priznaje i da ono što je napisano ponekad i ne funkcioniše, pa je onda teško raditi.

Kaže da j eželeo da se „Lov“ završi na drugačiji način, odnosno ubistvom glavnog lika, ali su ga upozorili da to niko ne bi gledao.

„Ja sam uvek malo radikalniji nego što bi trebalo, pa je važno imati ljude koji će vas zaustaviti na vreme“, kazao je glumac.

Kako je glumački stasao u zemlji koja je nekada imala potpuno neprepoznatljivu kinematografiju, Mikelsen tvrdi da je u Danskoj nastupio obrt kada je 90-ih godina na pozornicu stigla nova generacija filmskih radnika, a istovremeno je promenjen način finansiranja danskog Instituta za film.

„To nije bio skup genija nego je jednostavno jedna generacija počela da govori istim jezikom“, kaže Mikelsen.

Ističe da je njegovo iskustvo s holivudskom produkcijom sasvim drugačije, a ključ svega je u novcu jer koliko se u Danskoj ili Evropi novaca izdvoji za ceo film, toliko se u Holivudu izdvoji samo za jedan set.

„Tu je samo nebo granica“, kaže Mikelsen i dodaje da se ne može požaliti ni na honorare koje su spremni da mu plate američki producenti.

Komentari

Vaš komentar