„Kvo vadis, Aida“ iz BiH u užem krugu kandidata za Oskara

Showbiz 10. feb 202113:21 > 13:2411 komentara
Izvor: TIZIANA FABI / AFP

Film "Kvo vadis, Aida" iz Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor kandidata za Oskara. Taj film je među 15 ostvarenja kandidovanih u kategoriji za Najbolji film na stranom jeziku. Srpski kandidat "Dara iz Jasenovca" ispala je iz trke za nagrade Američke akademije filmskih umetnosti i nauka.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića ispao je iz trke za Najbolji film na stranom jeziku. Među 15 filmskih ostvarenja koji ostaju u trci za Oskara je priča „Kvo vadis, Aida“ iz BiH.

Radnja filma dešava se u julu 1995, kada Aida, prevodilac za UN, pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske preuzima Srebrenicu.

Film je svoju svetsku premijeru imao 3. septembra 2020. na 77. Venecijanskom filmskom festivalu.

Među 15 filmova koji su ostali u trci, osim „Kvo vadis, Aida“ iz Bosne i Hercegovine, su: „The Mole Agent“ (Čile), „Charlatan“ (Češka), „Another Round“ (Danska), „Two of Us“ (Francuska), „La Llorina“ (Gvatemala), „Better Days“ (Hong Kong), „Sun Children“ (Iran), „Night of the Kings“ (Obala Slonovače), „I’m No Longer Here“ (Meksiko), „Hope“ (Norveška), „Collective“ (Rumunija), „Dear Comrades!“ (Rusija), „A Sun“ (Tajvan) i „The Man Who Sold His Skin“ (Tunis).

Srpski kandidat za ovu prestižnu nagradu „Dara iz Jasenovca“ nije prošao u uži izbor. Reditelj filma Predrag Antonijević rekao je za N1 da ga nije iznenadila odluka žirija u SAD, naročito nakon, kako je rekao, kampanje koja se vodila protiv filma. „Na Zapadu ništa novo“, kazao je.

„Ovo je nešto što smo znali da će se desiti još od početka napada na film, dakle, nije neočekivano, na Zapadu nista novo. Ali, moram priznati da čovek kada pogleda na ceo efekat koji je Dara izazvala, to je samo dokaz koliko je ovakav film itekako bio potreban“, naglasio je Antonijević u gostovanju u Novom danu na N1.

Komentari

Vaš komentar