Istoričarka: Đorđe Marjanović je bio najveća zvezda socijalističke Jugoslavije

Showbiz 15. maj. 202119:2833 komentara
Podeli:

Istoričarka Radina Vučetić kaže za N1 da smrt Đorđa Marjanovića tera na razmišljanje o socijalističkoj Jugoslaviji i da je on bio jedna od najvećih zvezda te zemlje, ako ne i najveća.

„On predstavlja ono što je bila Jugoslavija, imao je turneje po Sovjetskom savezu, cela slika se vidi u njegovoj karijeri, učešća na festivalima, sve je to deo bolje prošlosti. On je prvi oslobodio na sceni, bio je slobodan i ta sloboda se vidi u njegovim nastupima, vidi se u tome što je u vreme Hladnog rata bio zvezda Jugoslavije, Sovjetskog saveza, a i Newsweek i La Stampa pišu njemu“, rekla je Vučetić.

Ona kaže koliko je Marjanović značio za Beograd šezdesetih godina prošlog veka.

„To se vidi i kroz njegovu muziku, njegove pesme posvećene Beogradu, prve velike demonstracije su bile kada on nije dobio zlatni mikrofon. Zatim, Đokisti, njegovi obožavaoci, on je bio zvezda koja je bila neverovatna, kroz njegovu karijeru vidim i poziciju Jugoslavije. On je komunicirao sa svojim obožavaocima, prilazili su mu, ali to vreme je nestalo, vreme kada se išlo napred i kada je izgledalo da će sve biti bolje“, zaključila je istoričarka Radina Vučetić.

Legendarni jugoslovenski pevač preminuo je od posledica koronavirusa u devedesetoj godini života.

Komentari

Vaš komentar