Inicijator ideje da se put Beograd-Zagreb nazove po Balaševiću: Da mu se odužimo

Showbiz 26. apr. 202111:58 > 13:4537 komentara
Podeli:

Na društvenim mrežama pre nekoliko dana pojavio se predlog da se deo auto-puta od Beograda ka Zagrebu nazove po preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću. Inicijator te ideje Milan Janić kaže za N1 da je to za sada samo ideja i da zvanično nije pokrenuta nikakva akcija u tom pravcu.

„Odlazak Balaševića posebno teško je pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrevala uz njega, mi ne znamo za život bez Balaševića. On nam je mnogo toga ostavio i mi osećamo ogromnu zahvalnost, a postavlja se sada pitanje kako da mu se odužimo. Balašević je više puta rekao da je zaslužio ulicu u Novom Sadu, a kada je postao pisac rekao je – zaslužujem malo veću ulicu. Kako će Novi Sad to da rešava, nemam sumnju da će to biti kako dolikuje, ali ovo je pitanje malo šire – kako ćemo mi ostali građani Srbije da mu zahvalimo“, izjavio je Janić.

Dodaje i da je do te ideje došao razmišljajući o toj zahvalnosti.

„Palo mi je na pamet da ovaj deo auto-puta od Beograda do Batrovaca nazovemo po imenu Đorđa Balaševića. I tu vidim jednu simboliku – prvo, ceo taj put nalazi se u Panonskoj niziji, drugo, veći deo puta je u Vojvodini. Takođe, mislim da bismo davanjem imena putu pokazali jasnu poruku našim zapadnim komšijama – Hrvatskoj i BiH, pre svega, kako vidimo budućnost u našim odnosima. Ako mu damo ime po Đorđu Balaševiću, sasvim je sigurno da te odnose vidimo kao prijateljske, kao odnose saradnje, međusobnog razumevanja i poštovanja“, naglasio je Janić.

Nije se raspitivao o procedurama, dodaje.

„Smatrao sam da je u ovom trenutku dovoljno da se o tome razmišlja kao o mogućnosti“, rekao je i pojasnio da je predložena deonica deo međunarodnog auto-puta E-70 koji je dug 5.000 kilometara, a deo koji bi nosio ime po Balaševiću „bio bi dugačak oko stotinu kilometara“.

Komentari

Vaš komentar

<