I AP o Balaševiću: Poznat po antiratnom stavu i protivljenju nacionalizmu

Showbiz 19. feb. 202120:5812 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Agencija Asošiejted pres (AP) prenosi vest o smrti Đorđa Balaševića, navodeći da je "srpski pevač ostao naširoko popularan širom bivše Jugoslavije posle ratova 1990-ih godina" i ukazujući na njegov antiratni stav i protivljenje nacionalizmu.

Agencija podseća da je Balašević počeo karijeru krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prvo nastupajući u grupama, pre nego što je počeo solo da nastupa sa svojom „mekom pop muzikom i vickastim pesmama“.

„Kada se Jugoslavija raspala u etničkim ratovima početkom 1990-ih, Balašević se otvoreno protivio nacionalizmu koji je pothranjivao sukobe“, piše AP.

Povezane vesti:

Kako kaže AP, zbog njegovih stavova, vodeći mediji u Srbiji su ga ignorisali u vreme rata, ali je on ostao voljen širom etnički podeljene balkanske oblasti posle ratova i punio koncertne sale u svim zemljama koje su nastale iz bivših jugoslovenskih republika.

Njegovi nastupi su bili čuveni po komentarima na bini na razne teme, piše AP.

Agencija navodi da su mediji u Bosni i Hrvatskoj odmah preneli vesti o njegovoj smrti.

AP prenosi da je Kliks njuz portal iz BiH opisao Balaševića kao „legendarnog izvođača čije pesme su mogle da inspirišu najdublje emocije kod publike“, a hrvatska državna televizija HRT je govorila o „njegovom potpunom antiratnom i pacifističkom stavu, koji je prisutan u mnogim pesmama, koncertnim govorima i intervjuima“.

Komentari

Vaš komentar