Filmovi iz 2020. koje ne smete propustiti

Showbiz 15. okt. 202108:23
Podeli:
Izvor: Tanjug / Searchlight Pictures via AP

Prošle, 2020. godine bioskopi nisu radili, filmski festivali su izostali, kao i svečane premijere i crveni tepisi. Ali, uprkos crnilu prethodna godina pamtiće se po nekoliko izvrsnih ostvarenja, koja su ponela i priznanja na dodeli Oskara.

Ovo su najbolji filmovi u 2020:

„Zemlja nomada“

Ostvarenje Kineskinje sa američkom adresom, Kloi Žao poneo je najznačajnije priznanje na dodeli Oskara – za film godine. I ne samo to, Žaova je postala prva žena druge rase koja je ovenčana Oskarom za najbolju režiju, ali i tek druga žena u 93-godišnjoj istoriji dodele najznačajnijih filmskih priznanja laureat u ovoj kategoriji. Pre nje to je pošlo za rukom samo rediteljki Ketrin Bigelou, koja je 2010. godine postala prva žena dobitnica priznanja za najbolju režiju filma „Katanac za bol“.

Oskara za najbolju žensku rolu dobila je glavna junakinja “Zemlje nomada” Fransis Mekormand. A igra nekadašnju nastavnicu na zameni iz grada koja, ophrvana ličnim i profesionalnim nevoljama sve svoje ubacuje u kombi i kreće na put. Susrećući nomade i postavši kao i oni njena priča je priča o slobodi.

„Žena koja obećava“

Debitantsko ostvarenje engleske glumice, Emerald Fenel i jedan od najhvaljenijih filmova 2020. donosi šokantan prikaz moralnog suprotstavljanja nasilju. Jer, svi su mislili da je Kesi, u tumačenju izvrsne Keri Maligan, mlada žena koja obećava. Međutim, njena školska drugarica preživljava strahotu. I više ništa u njenom životu nije isto. Pametna i promućurna, noću vodi tajni, dvostruki život…

Fenelova je bila, uz Kloi Žao, nominovana za najbolju režiju, ali je Oskara dobila “samo” za najbolji originalni scenario.

„Minari“

Autobiografska drama Lija Ajzaka Čanga možda je za nekoga priča već mnogo puta ispričana, jer prati dolazak doseljenika u “obećanu zemlju”. Međutim, ovo ostvarenje koje se našlo na svakoj listi najboljih filmova 2020. je ujedno i priča o familiji koja radi na maloj farmi u Arkanzasu osamdesetih godina, koja samo želi da živi od sopstvenog rada na zemlji, ali sustižu je nevolje sa svih strana.

Fascinantan film, “poput melema, iskrena priča o porodici čiji se članovi trude da vole jedni druge najbolje što umeju”, stajalo je, između ostalog, u kritici „Los Anđeles tajmsa“.

Za sporednu žensku ulogu u filmu reditelja i scenariste Čanga Oskara je dobila glumica Jun-Džung Jun.

„Zvuk metala“

Među najboljim glumačkim ostvarenjima u filmovima iz 2020. jeste ono koje je u „Zvuku metala“ doneo Riz Ahmed. Glumac je bio i nominovan za Oskara, ali je izgubio u „borbi“ od daleko starijeg kolege Entonija Hopkinsa.

A Ahmed u filmu reditelja Darijusa Mardera tumači bubnjara metal benda, Rubena koji počinje da gubi sluh. I kada mu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, očajan je, jer misli da su mu i karijera i život gotovi, a trebalo je da nastavi turneju sa bendom od koje zavisi sve… Devojka, pokušavajući da ga izvuče iz teškog stanja, odvodi ga u rehabilitacioni centar i ostvarenje postaje prava egzistencijalna drama.

Film je dobio Oskara za zvuk.

„Asistentkinja“

Drama mlade rediteljke i scenaristkinje Kiti Grin jedan je od najboljih filmova u prethodnoj godini.

Smeštena je u kancelarije filmskog mogula. Iako bi to za svaku osobu bio san – da radi u kancelariji kinematografskog moćnika u Njujorku, ispostavlja se da je on seksualni predator. I film prati jedan jedini dan u životu njegove asistentkinje, tek početnice Džejn, koju igra Džulija Garner. Na poslu je od jutra do mraka i javlja se na telefone, štampa scenarija, donosi i raznosi vodu, ali radi još nešto – uklanja sve dokaze o nečastivim radnjama njenog šefa.

Grinova ovim ostvarenjem u fokus stavlja kulturu korporativnog seksizma i tihog saučesništva i skretanja pogleda zarad napretka u karijeri.

Komentari

Vaš komentar