Filipović: Zašto ne smeju javno da izgovore ime Vučić, kao da je Voldemor

Showbiz 25. jun. 202123:5513 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Reditelj Stevan Filipović izjavio je u intervjuu za Nova.rs da malo njegovih kolega ima hrabrosti da javno priča o politici, i da mnogi ne smeju javno da izgovore ime "Vučić" kao da je u pitanju lord Voldemor iz Harija Potera.

„To sa političkim stavovima je smešan paradoks. Toliko malo kolega ima hrabrosti da javno priča o politici, da na kraju jedna nominalno normalna i obična stvar, kao što je to moje učestvovanje u političkom i društvenom životu, postane nekakav tabu. To je dobar pokazatelj do koje mere smo se survali u autokratiju, više nemamo ideju o pravilima igre u civilizovanom društvu u kom postoji konstruktivni javni diskurs, debata“, kazao je Filipović za Nova.rs.

Objasnio je i da li javno iznošenje političkih stavova utiče na njegov posao.

„To da li utiče na posao – ne znam, to bi trebalo pitati članove komisija koji nas odbijaju na konkursima FCS, urednike televizija za koje ne postojimo, producente serija koji ne sarađuju sa nama – da li su moji politički stavovi problem, ili baš stvarno slučajno svaki put propuste da prepoznaju vrednost filmova koji, kad izađu u bioskope, postanu hitovi i pokupe gomilu nagrada na festivalima, dođu do Oksforda i Kembridža? Pitajte ih, usput – gde su i koji su njihovi politički stavovi (Voždovčanin u meni bi izabrao drugu reč), i privatno, i u njihovim filmovima? Zašto ne smeju da izgovore ime „Vučić“ javno, kao da je u pitanju Voldemor iz Harija Potera“, upitao je on.

To su, kako je dodao, samo neki od razloga zašto sebe ne doživljava „delom te kreativno mrtve mafijaško-burazerske hobotnice koju ovde zovu srpska kinematografija“.

„Vrlo je očigledno da su ta osećanja uzajamna, sa razlikom u tome što ja nemam problem da ih iskažem javno“, poručio je Filipović.

Ceo intervju u kom Filipović govori o svom novom filmu „Pored tebe“, saradnji sa legendarnom britanskom glumicom Mirjam Margolis, ali i pokojnim Vlastom Velisavljevićom koji je svoju poslednju ulogu odigrao baš u njegovom novom ostvarenju, čitajte na Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar