Džastin Biber u središtu spora o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji

Showbiz 02. dec. 202109:403 komentara
Podeli:
Izvor: AFP, Gustavo Caballero / Getty

Iako to verovatno nije očekivao, kanadski pop pevač Džastin Biber našao se u središtu ideološkog spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava koji bi mogao da potraje godinama.

Odluka pop zvezde da nastupi na ovonedeljnoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1 nesumnjivo je unosna, ali ga i košta prozivki aktivista koji žele da otkaže nastup u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u kraljevini.

Biber (27) bi trebalo da nastupi pred hiljadama ljudi na nakon nedeljne trke u Džedi. Među izvođačima su još francuski DJ Dejvid Geta i američki pevač Džejson Derulo.

Kritike na račun koncerta nastavak su sličnih reakcija na druge velike događaje u Saudijskoj Arabiji koja nastoji da ublaži svoj konzervativni imidž i diversifikuje privredu koja se oslanja na naftu.

Najglasnija u pozivima Biberu da otkaže nastup je Hatidže Čengiz, verenica Džamala Kašogija, saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je zgrozilo međunarodnu zajednicu.

„Ovo je jedinstvena prilika da svetu pošaljete moćnu poruku da se vaše ime i talenat neće koristiti za ‘peglanje’ ugleda režima koji ubija svoje kritičare“, poručila je Biberu u članku u Vašington Postu.

Kampanja protiv njegovog nastupa privukla je pažnju. Tviterom se proširio haštag #WTFJustin, a avion s transparentom „Zašto Biber peva za saudijske ubice?“ leteo je prošlog meseca iznad mesta dodele američkih muzičkih nagrada u Los Anđelesu.

Biber se još nije oglasio, ali se od svetskog prvaka Luisa Hamiltona i drugih vozača Formule 1, koji sve više progovaraju o društvenim pitanjima, očekuje da neće ostati suzdržani na kršenje ljudskih prava.

Istorija se ne može izbrisati

Konzervativno kraljevstvo sprovelo je reforme, dopustilo je ženama da voze, ali suzbijanje neistomišljenika, odbacivanje LGBTQ zajednice i značajan broj pogubljenja izazivaju bes među aktivistima.

„Možda se čini da se Džastin Biber i publika okupljaju kako bi ga čuli kako peva“, rekao je profesor Sajmon Čedvik, stručnjak za sportsku industriju u poslovnoj školi Emlion u Lionu.

„Ali u stvarnosti su neka kompleksna pitanja u pozadini onoga što se događa u Saudijskoj Arabiji ovaj vikend, uključujući ko tamo peva i ko tamo vozi.“

Drugi domaćini Formule 1 uključujući Azerbajdžan, Bahrein, Kinu i Mađarsku, optuženi su za „sportswashing“, odnosno korišćenje sporta za odvraćanje pažnje od zlostavljanja, a rasprava je posebno uzavrela po pitanju Saudijske Arabije, delom zbog ubistva Kašogija.

Saudijci „ne mogu izbrisati istoriju“ kad je reč o tom ubistvu, rekao je Džejms Dorsi, viši saradnik na Istraživačkom institutu u Singapuru.

Umesto da Rijad prihvati kritike i odgovori na njih, Dorsi očekuje da će nastaviti da koristi svoje ogromno naftno bogatstvo kako bi privukao sportsku industriju i slavne osobe.

„U osnovi će vam nuditi toliko da ne možete odbiti“, rekao je Dorsi.

Čedvik smatra da će Saudijci odbaciti optužbe za „sportswashing“ i tvrditi da koriste sport za diversifikaciju privrede i stvaranje „pozitivne društvene promene“.

Princ Halid bin Sultan al-Fajsal, predsednik saudijske automobilske i motociklističke federacije, rekao je da su čelnici Saudijske Arabije i njen narod njihova najbolja reklama, a ne Biber.

„Onaj koji (polira) imidž kraljevstva nije pevač, nego njegovo vodstvo i narod“, rekao je Halid za AFP ove nedelje u Džedi.

On je samo pevač

Čedvik tvrdi da je Biberov nastup postao centralna tačka za obe strane.

„Ono što mnogi čine je pretvaranje Džastina Bibera u geopolitičko oružje. U biti ga čine nečim što nije. On je samo pevač koji peva pred publikom“, rekao je Čedvik.

Bibera će s jedne strane radi odlaska u Saudijsku Arabiju „oštro osuđivati liberali“, ali istovremeno, „ako ne ode tamo, oni ih Zalivskih i drugih zemalja mogli bi ga doživeti poput svojevrsnog liberalnog ideologa koji se protivi onome što se događa u tim zemljama“, dodao je Čedvik.

Prema Dorsiju, bitka Saudijske Arabije i njenih kritičara nastaviće se još dugo nakon trke Formule 1 i odlaska Bibera i Gete.

„U krajnjem mislim da je ovo pitanje ko može duže da zadrži dah“, rekao je Dorsi. „Drugim rečima, mogu li Saudijci da izdrže dok se kritičari ne umore“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar